Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kulturskolan flyttar ut

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 13.56
– Man kan spela allt möjligt, Titanic och allt.
(10 min)
Ali Alwash lär Shahad Algylani och Daniel Aziz att spela oud. Bild: Åsa Kjellman Erici.

I Malmö flyttar kulturskolan i allt större omfattning ut sin verksamhet till stadsdelar där få barn söker sig till kulturskolan. Har inte barnen möjlighet att komma till kulturskolan så får musiklärarna komma ut till dom är tanken bakom.

På Kryddgårdskolan i stadsdelen Rosengård har kulturskolan fått många fler elever sen lärare i fiol, blockflöjt, gitarr och oud började komma ut till skolan för att undervisa.

– Det är ju så det är, när barnen är små och föräldrarna jobbar så är det svårt att förflytta sig till stan. Malmö är en stor stad och det kan vara svårt att förlytta sig lätt. Man måste komma närmare barnen säger Adam Zimny. Här har vi faktiskt ganska många anmälningar där vi tidigare inte hade några alls. Idag är det minst 50 elever.

Adam Zimny har undervisat länge på kulturskolan i Malmö och sen två år tillbaka är han en av de lärare som åker ut från kulturskolans hus i centrum av Malmö till ytterområden och undervisar i gitarr och blockflöjt. Och det blir lite annorlunda undervisning i slöjdsalen som han håller till i när jag träffar honom……

– Man undervisar framförallt utan några noter, jag undervisar på barnens villkor när barnen är i grupp om 5-6 elever. Barnen har inte instrument hemma så de spelar bara här. Så det gäller att skapa en miljö där de trivs med den lilla musik vi kan åstadkomma, men också allt runt omkring.

Inne i den före detta chokladfabriken i Malmö där cirka 60 procent av undervisningen äger rum idag finns också kulturskolans chef Jalle Lorensson och han ser det som nödvändigt att nå de barn som inte har möjlighet att komma till skolan inne i centrum.

– Förr var det så: blockflöjtskurser på varenda liten skola överallt i hela Malmö. Men sen kom det här fantastiska kulturhuset i den gamla chokladfabriken mitt inne i stan och då drog man in verksamheten centralt. Och det vi ser är att i vissa stadsdelar åker man inte in hit och de skolor vi verkligen vill ut till, där vi inte har så många elever ifrån, där vet vi att föräldrarna inte har möjlighet att skjutsa.  Och de är så små de första åren när man börjar här så man har inte möjlighet att åka buss själv.

I Rosengård som är en stadsdel där Kulturskolan i Malmö velat nå fler har man fördubblat antalet elever.

– Det är en helt avgörande framgångsfaktor att vi är ute på skolorna. Vi kommer att fortsätta att flytta ut verksamheten. Vår förhoppning är att eleverna när de blir lite äldre i fyran eller femman kan börja ta sitt instrument på bussen själva och åka in hit.

Vad kan man göra mer?

– Vi är ute på rekryteringsveckor och så. Jag är rätt säker på att vi har en bra vara, det är inte det det handlar om. Går vi ut med trombon eller tuba så är de jätteintresserade och tycker att det ser häftigt ut. Tar man fiol så är det så enkelt att det räcker med att det fanns i Melodifestivalen...

I en lång rad står ett tiotal fiolspelare som går i 4:an på Kryddgårdsskolan och som har spelat fiol sen terminen började. När de själva får välja då blir det just den norska schlagermelodin Fairytail de vill spela. Och det är också den melodi Hasib Mohamed tycker mest om att spela….

– Jag vet inte varför men när alla spelar på en gång, det är en gammal stil också.

Tycker du det är roligt?

– Det är glada saker man gör här.

Varför valde du fiol?

– Man kan spela allt möjligt, Titanic och allt.

Vad är det med klangen?

– Tonerna är starka och mjuka.

Hur länge skulle du vilja spela?

– Hela livet.

Det är Sara Tuwesson som undervisar barnen och hon har även en annan grupp elever som kommit lite längre och som gärna vill locka in till ensembelspel i kulturskolans hus i centrum.

– I denna gruppen så är det basis, väldigt mycket kroppen och rytmik - på barnens villkor verkligen. Sen har jag några som går sitt andra riktiga år som har fiolen med sig hem, de får låna från skåpet och det är jätteroligt. Så nästa steg är att försöka få med dem in i stråkorkestern, på kulturhuset.

Gör de det?

– Nej, som det är nu gör de inte det. Jag har försökt prata med föräldrarna om att samåka, men det är en del som arbetar på kvällarna och det är svårt att få till. Jag tror att det handlar omatt försöka komma in i familjen och få dem att åka in till stan.

I ett annat grupprum sitter läraren Ali Alwash och undervisar Daniel Aziz och Shahed Algelani i oud en form av luta som spelas mycket i Mellanöstern bland annat. Det är bara tredje gången de spelar tillsammans så just nu handlar det mycket om första delen av Blinka lilla stjärna.

– Första gången jag provade så var det lätt för mig så jag valde det instrumentet.

Hur är det att ha musikundervisning på skolan?

– Det är bra. Det är lätt för mig att gå hit.

Kände du till oud tidigare?

– Ja, säger Shahed Algelani. Ibland lyssnar pappa eller mamma på musiken, ibland när de är i köket sätter de på tv och då kanske någon sjunger med oud.

Tycker att du låter fint?

-- Ja, väldigt!

 Förutom på Kryddgårdsskolan pågår det också musik undervisning på många skolor i några andra stadsdelar i Malmö och även i lokaler som det kommunala bostadsbolaget ställer upp med.

Och inom kort startas en digital ljudstudio i Rosengård och det tror kulturskolans chef Jalle Lorenzon kan vara ett sätt att locka lite äldre barn som vill hålla på med musik.

– Jag tror att med rätt folk och med rätt marknadsföring för det är så unga gör musik idag. Man gör det framför datorn och där tycker jag att kulturskolan ska vara med. Även om man gör musik framför datorn så behöver man kunna sköta klaviatur. Så det är vår satsning, men vi lär också ut hur man spelar piano.

Åsa Kjellman Erici
mittimusiken@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".