Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Brand i avfallsanläggning. De som befinner sig i området uppmanas att undvika att vistas i röken.
(Publicerat igår kl 11.31)
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Kritiken mot tuffa kontrakt

The Voice-avtal i Finland skrevs om

Publicerat onsdag 18 januari 2012 kl 08.00
"Även efter tävlingen är det möjligt att gå till marknadsdomstolen"
(2:04 min)

Kritiken mot Tv4's talangjakt The Voice fortsätter. Igår sa musikbolaget Universal Sverige att de inte kan påverka villkoren i det kontroversiella kontraktet som artisterna måste skriva under. Villkoren styrs från ett internationellt bolag, men musiker i Finland har fått Universal att skriva om avtalet efter att de hotat med domstol.

The Voice är ett format som ägs av nederländska bolaget Talpa, Svensk Universal står sen bakom det 27-sidiga avtalet som TV4 deltagarna skriver på. Avtalet följer villkor som sätts upp internationellt, det sa Per Sundin vd för svenska Universal igår. Villkoren är bara anpassade till svenska förhållanden, menar han.

Men när Mitt i musiken granskar The Voice internationellt, så visar det sig att i Finland har förutsättningarna ändrats helt efter att musikerna hotat med domstol.

Chef för det finska musikerförbundets juridiska frågor Lottaliina Lehtinen, säger att hon aldrig varit med ett kontrakt som är så begränsande för artisterna.

– Det fanns så många olika delar som artisterna inte fick välja själv, berättar hon på telefon från Finland

"I the Voice letar man efter en röst... Och hemligheter är att man inte förödmjukar någon", säger en av coacherna i The Voice Finland. Men de artister som skulle medverka, tyckte inte att deras rättigheter respekterades när de fick se kontrakten med skivbolaget Universal. Finska Musikerförbundet fick samtal från ett tiotal oroliga artister, som skulle knytas till The Voice, berättar Lottaliina Lehtinen.

– Man hade berättat för de att just kontrakten till den här tävlingen ska vara jätte bra. Men när de började titta på kontrakten börjad de undra, är det här verkligen rättvist.

Finska musikerförbundet tyckte inte att avtalen var rättvisa. De kontaktade Universal och fick till några mindre ändringar i avtalet men sen sa det stopp.

– Då skickade vi en lista med sju punkter till Universal, och vi sa att om ni förändrar alla de här punkterna så ska vi inte gå till marknadsdomstolen, även om vi inte tycker att det är ett rättvist kontrakt, berättar Lottaliina Lehtinen.

Det finska Musikerförbundet lyckades få bort klausuler som man hittar i de svenska kontrakten. De lyckades även bryta sönder det kritiserade så kallade 360-avtalet. Universal tvingades bland annat stryka alla krav på att Universal också ska bli manager åt artisten.

Lottaliina Lehtinen på Musikerförbundet menar att artisternas direkta påtryckningar på skivbolaget och det faktum att flera valde att hoppa av, spelade stor roll i att Universal gick med på att ändra nästan samtliga sju punkter.

– Även efter tävlingen är det möjligt att gå till marknadsdomstolen och säga att det är ett orättvist avtal men det är ju alltid lättare att förändra någonting innan man skriver under.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".