Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Nordmaling

Klaverens hus instrumentsamling flyttar

Publicerat tisdag 3 april 2012 kl 15.49
Klaverens hus till Nordmaling
(2:23 min)
Verktyg samlade i Klaverens hus Foto Klaverens hus hemsida

Klaverens hus världsunika samling som bland annat innehåller jazzikonen Jan Johanssons flygel flyttar till Nordmaling. Museet har en längre tid kämpat för att få Söderhamns kommun att backa upp visionen om bland annat ett Jan Johansson museum, men planerna har grusats. Att få komma till en region med ett aktivt kulturliv och lokaler som är som en dröm, avgjorde saken säger Eva Helenius i styrelsen för Klaverens hus.

Nu har Klaverens hus flytt till Nordmaling inletts. I fredags röstade styrelsen för Klaverens Hus ja till förslaget att snarast lämna Söderhamn med hela sin samling.

– Att få komma till en region med ett aktivt kulturliv och fler samarbetspartners är några av motiven till en flytt till Nordmaling, det säger Eva Helenius.

Lokalen är mycket bra och tillåtande säger Eva Helenius som är föreningens sekreterare. Två plan om 1700 kvadratmeter plus ytterligare biutrymmen gör att föreningen bara ser möjligheter. Att få allt under samma tak utställning, konsertlokal, bibliotek och verkstad gör att klaversamlingen med kringmateriel kommer att vara intressant också för forskningen. Men man vill också jobba med ny tillverkning av stilkopior utifrån instrument som finns i samlingen.

Ulla-Maj Andersson är socialdemokratisk kommunalråd i Nordmaling säger att visst är kommunen intresserad.

– Det är klart man blir imponerad av alla gamla orglar och Föreningens kontakter med universitet när det gäller hur man kan ha utbildningar hur man bygger gamla instrument. Även att det ska vara klart till 2014 när Umeå blir Europas kulturhuvudstad, det finns många olika delar som är intressanta, tycker jag säger Ulla-Maj Andersson

Men man vet i dagsläget väldigt lite om vad det handlar om och några pengar kan hon inte lova föreningen.

– De får komma in med en ansökan som alla andra säger hon.

Eva Helenius sekreterare i föreningen Klaverens hus säger att till hyra och värme av huset har man fått " möjlighet till stöd", men inte till verksamheten. Men vi för samtal om detta säger hon.

– Det kommer att lösa sig på sikt det är jag övertygad om.

Anders Wikström Mitt i Musiken
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".