Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Umeå

Scharinska säljs inte men mycket ännu olöst

Publicerat onsdag 4 april 2012 kl 16.02
"Musikscenen ska vara kvar"
(3:29 min)
Scharinska villan i Umeå.

Umeå kommun ska renovera Scharinska villan och vill behålla musikscenen. Länsstyrelsens länsantivarie vill däremot inte att livemusiken ska tillbaka i lokalen efter en välbehövlig renoveringen.

I går kom besked från Umeå kommun. Scharinska villan är inte till salu och ska bli kvar i kommunens ägo. Marie-Louise Rönnmark, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå meddelade att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott är överens om att byggnaden inte ska säljas.

– En försäljning är inte aktuell, punkt slut. Vi renoverar invändigt och utvändigt och att vi också att i beslutet markerar att vi vill att musikscenen ska vara kvar säger Marie-Louise Rönnmark.

Hon säger att Umeå är väldigt starkt när det gäller att tycka till om saker och jag tycker det är jättebra.

– Jag är stolt över umeborna, det är ett sätt att bry sig.

Tiden får nu utvisa vad "en markering att musikscenen blir kvar" betyder i verkligheten.

När det för en tid sedan blev klart för allmänheten att Scharinska villan fanns med på listan av fastigheter som Umeå kommun ville sälja startade ett massivt arbete för att få bort huset från försäljningslistan. I fronten stod sångaren i Refused Dennis Lyxén och fort fylldes nätet av listor och upprop att musikscenen skulle räddas.

I många år drevs verksamheten av studentkåren som fortfarande är hyresgäst till lokalerna. Under 1970 och 1980-tal var det framförallt jazzen som höll till i huset, men sedan 6-7 år sedan hyr kåren ut lokalen till privata näringsidkare och nu är det Umeås klart största scen för musik för 18-30 åringar.

Scharinska villan i Umeå är skyddad som byggnadsminne genom kulturminneslagen och Bo Sundin är länsantikvarie och jobbar med byggnadsvård på länsstyrelsen i Västerbotten.

Han tycker inte att musikscenen ska bli kvar i Scharinska villan efter att huset renoverats.

– Jag vill se en lugnare verksamhet som drivs på byggnadens villkor, inte tvärtom säger Bo Sundin.

Men klart är att det ska bli renovering av huset och det är han glad över. Men han vill inte ha tillbaka livemusiken för då dröjer det inte länge innan det är dags igen.

– Upprepade renoveringar på grund av slitage blir ju ett problem i längden, det är ju det problemet som uppstår om den här musiken återvänder till Scharinska villan.

Anders Wikström Mitt i Musiken
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".