Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Kulturentreprenörerna blir fler

Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 07.45
"En lycklig människa men ensam"
(3:21 min)
Fler kulturentreprenörer men också svårare att få betalt. Här Miss Universum. Bild: Mats Andersson/Scanpix.

Färre arbetslösa, fler kulturentreprenörer och mer sponsring – efter sex år med borgerliga alliansen har flera av kulturministerns mål uppnåtts – på pappret. Det visar Mitt i musiken och Kalibers granskning. Men samtidigt är det svårt för kulturföretagarna att få betalt för sitt arbete och facket märker att musikerna flyr yrket.

Ja sponsringen av kultur har ökat med 50 procent på fyra år, enligt Institutet för reklam- och mediestatistik. Trots att nya, utlovade regler för att underlätta kultursponsring har uteblivit.

Och antalet mindre kulturaktörer med egen firma har också ökat kraftigt: sedan 2007 har de nästan fördubblats, från 6 300 till 10 900 f-skattare, visar Skatteverkets siffror. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth beskriver en så kallad kulturentreprenör.

– Jag tänker på en person som har ett yrke som sin passion och levebröd. Det är inte alltid enkelt men det är en människa som många gånger är väldigt lycklig, trots allt, men också är relativt ensam.

Kulturentreprenören har varit ett ideal i regeringens kulturpolitik, men det är tydligt att frilansare och mindre kulturaktörer tar stora risker. Det säger musikern Linda Bonaventura Åberg – hon tar konkursen efter Barnkulturpalatset, där hon arbetat som kulturpedagog, som ett exempel. Palatset fick en stor sponsor i Postkodlotteriet, men lyckades inte få ihop budgeten:

– När den här statliga lönegarantin kommer så täcker den bara upp för dem som har anställningar och inte för småföretagare som har sålt sina tjänster, säger Linda Bonaventura Åberg. Det drabbar dem hårdast som redan har det ganska otryggt. Det är tydligt att i Palatsets situation, att det här systemet inte alls tar hänsyn till verkligheten.

Men det är inte bara på Barnkulturpalatset som de frilansande kulturutövarna inte fått ut sin lön. En rapport från Kulturrådet visar också att var femte entreprenör som arbetat med alliansens stora barnkultursatsning Skapande skola uppger att de inte fått fullt betalt för det arbete som lagts ner.

Och av sponsorpengarna går nästan hela summan till de redan etablerade institutionerna, medan mindre kulturaktörer bara fick 0,3 procent av sin finansiering från sponsorer 2010, enligt en rapport från Kulturrådet.

Förutom sponsring har den borgerliga alliansens mål på kulturområdet varit fler kulturutövare i arbete. Och Kaliber och Mitt i musikens granskning visar att antalet musiker som står i kö hos Arbetsförmedlingen har minskat till en fjärdedel på tio år, men musikerfacken tror inte att det handlar om att fler musiker fått jobb, utan att de istället ser sig om efter andra arbeten. Jonas Nyberg är kommunikatör på Symf, Svenska yrkesmusikers förbund.

– Det hade ju varit underbart att säga att sysselsättningen blivit bättre. men det handlar om att man inte kan försörja sig så man får göra annat. Många har hoppat av, många har helt enkelt givit upp och slutat spela, säger Jonas Nyberg, kommunikatör på SYMF, Sveriges yrkesmusikers förbund.

På söndag kl 12 sänds Kaliber i P1 och då kan du höra hela Mitt i musikens och Kalibers granskning.

Hannah Cederberg
hannah.cederberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".