Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Unik orkesteridé växer i Sverige

Publicerat onsdag 11 april 2012 kl 13.46
Har lyft flera hundra tusen unga i Venezuela
(2:19 min)
Projektets ungdomssymfoniorkester "Simon Bolivar" under ledning av Gustavo Dudamel Foto från orkesterns hemsida

Det unika orkesterprojektet "El Sistema" kommer nu också till Södertälje. Det finns sedan tidigare i Göteborg och diskuteras på flera andra håll i landet. Det handlar kortfattat om att skapa en framtidstro bland unga med hjälp av klassisk musik.

"El Sistema" är i första hand ett orkesterprojekt i Venezuela som gjort skillnad för flera hundra tusen barn och ungdomar där sedan 70-talet. Det har lyft barnen och ungdomarna ur slummen genom att de har fått spela i orkester ihop vilket i sin tur skapat självförtroende. Att några av världens bästa musiker sedan har kommit ur "El Sistema" är bara en positiv bieffekt. Bland dem återfinns Göteborgssymfonikernas chefdirigent Gustavo Dudamel som vi här i inslaget hör leda projektets ungdomsorkester Simon Bolivar i musik ur West side story.

"El Sistema" finns idag också på flera platser i USA och Storbritannien och här i Norden i Göteborg, men till hösten kommer det alltså också till Södertälje där kulturskolan några gånger per termin kommer att få besök av Kungliga filharmonikerna.

- Det här handlar om det vi älskar. Det är musiken, säger filharmonikernas projektledare Karina Svensson och fortsätter:

- Det är liksom att se den glädje och styrka som musiken kan ge, både när man spelar och när man lyssnar.

"Såg en förmåga att öppna dörrar"

- När jag besökte Hammarkullen (i Göteborg) så tycker jag att jag såg en förmåga att kunna öppna litet dörrar till barn som inte har träffats av den här musikformen innan, säger chefen för kulturskolan i Södertälje Ola Bjerding.

Medan projektet i Göteborg får pengar från kulturförvaltningen kommer det i Södertälje att få det från såväl kulturförvaltning som utbildnings- och socialförvaltningarna. Under till att börja med tre år ska barn och ungdomar på Hovsjöskolan och Soldalaskolan få spela tillsammans i en orkester som utformas efter vilka instrument de väljer, eller sjunga tillsammans i kör, och på frågan om det i första hand är ett kulturprojekt eller ett socialt projekt svarar Bjerding:

- Det är framför allt det sociala engagemanget, att kunna samarbeta med den som sitter bredvid. Att vi använder orkestern och den klassiska musiken det är själva verktyget, modellen, och sedan lär man sig ju enormt mycket av det, men det är också någonting man får på köpet.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".