Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Tidigt målbrott hotar gosskörer

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 11.54
"Det är ett allvarligt problem"
(2:46 min)
Stockholms gosskör supportar Anna Book på Allsång på Skansen. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.

Visst gör det ont när knoppar brister och visst låter det falskt när röster spricker? Gosskörerna kan vara hotade. Anledningen är att puberteten och med den målbrottsinträdet sveper in allt tidigare hos pojkar.

Det visar forskning som gjorts på den kommunala körskolan i Köpenhamn. Men också här hemma i Sverige är fenomenet känt. Det säger Roland Nillson som var konstnärlig ledare för Stockholms gosskör i nästan 40 år innan han pensionerades.

– Det är ett allvarligt problem för gosskörer, det är precis samma fenomen som jag har märkt av här.

Roland Nilsson uppskattar att målbrottet inträder ungefär tre fyra år tidigare i Stockholms gosskör i dag om man jämför med 40 år sedan. Nu börjar sopranernas röster spricka redan i 12-13-årsåldern, mot 16-17 som det var när han började.

Många andra gosskörer märker också av fenomenet med allt tidigare målbrottsentréer. I St Thomas gosskör i Leipzig, som i 800 år har fyllt kyrkorna med rena pojkröster märker att rösterna djupnar lite tidigare för varje år. Forskare har studerat Köpenhamns kommunala körskola för att kartlägga den påskyndade röstsprickningen. De kan bara belägga att målbrottet kommer i genomsnitt ett halvår tidigare i dag än för 30 år sedan, men man planerar ändå att tidigarelägga utbildningen för att kompensera för röstförändningarna. Men det kan leda till problem. Förutom att det krävs mognad och erfarenhet för att kunna leva sig in i texternas budskap och musikens känsla så nämner Roland Nilsson det rent praktiska, som att de unga sopranerna kanske inte har lärt sig läsa ordentligt och därför har problem med noterna.

– Det är klart att börjar man vid fem sex år får man leka med dem ett par år innan man kan börja på riktigt. Det är också läsfömåga, noter. Och läser man då inte speciellt bra är det naturligtvis mycket svårare.

För att hantera fenomenet med de djupnande sopranrösterna inrättade Roland Nilsson under sin tid med Stockholms gosskör Målbrottskören, där pojkar som befinner sig mitt emellan den ljusa pojkstämman och den mörkare mansrösten får sjunga innan målbrottsperioden ridits ut. Tidigare hade man tvingat sopranerna att sluta när rösten började spricka

– Men då missade vi en massa folk som inte kom tillbaka. och då tänkte vi "hur ska vi tackla det här?" Och då hittade vi på att vi

behåller killarna och försöker sjunga med dem i en liten målbrottskör. Så vi satte i gång att repetera rätt försiktigt och experimenterade oss fram rätt mycket. Nu har vi hittat en modell som fungerar bra, de repeterar en gång i veckan, de är med de andra koristerna i de stora konserterna, som jul- och vårkonsert och alla gosskörens 130 korister är med.

Hannah Cederberg
hannah.cederberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".