Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Polarmusikpriset till Yo-Yo Ma och Simon

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 08.33

Polarmusikpriset går i år på den klassiska sidan till den kinesisk-amerikanske cellisten Yo-Yo Ma och på populärmusiksidan till den amerikanske sångaren och musikern Paul Simon. 

Yo-Yo Ma lyfts fram som "vår tids ledande cellist" med förmågan att förena människor över hela världen.

Valet av Paul Simon motiveras med att "ingen annan har gjort sig mer förtjänt av epitetet 'world class songwriter'. Under fem decennier har Paul Simon byggt broar över inte bara 'troubled waters' utan över hela oceaner genom att musikaliskt förena olika kontinenter".

Pristagarna får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 28 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare.

Dessutom kommer bägge att bjuda på konserter i Sverige i sommar. Yo-Yo Ma uppträder med Kungliga Filharmonikerna i Stockholms konserthus den 25 augusti. Sedan tidigare är det känt att Paul Simon tillsammans med Ladysmith Black Mambazo framför "Graceland" i Globen i Stockholm den 22 juli.

Polarpriset är ett internationellt musikpris som instiftades 1989 av Stikkan Andersson genom en donation till Musikaliska akademien.

Priset delades ut för första gången 1992. En prisnämnd som består av individer, grupper och organisationer utser pristagarna

Förra året gick priset till Patti Smith och Kronos Quartet.

Mitt i musiken/TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".