Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Dietrich Fischer-Dieskau död

Publicerat fredag 18 maj 2012 kl 14.24
"En av de största genom tiderna"
(2:33 min)

Den tyska lieder- och operasångaren Dietrich Fischer-Dieskau har avlidit. Fischer-Dieskau brukar räknas som den främste lieder-sångaren under 1900-talet och är särskilt berömd för sina tolkningar av Schuberts sångskatt. När den brittiska tidningen British Classic CD höll en omröstning bland sina kritiker 1999 kom Fischer-Dieskau tvåa i "Århundradets bäste sångare", endast slagen av Jussi Björling.

Speciellt hans tolkning av Winterreise har idag blivit standard bland liedersångare.

– Det är ju en av de absolut största genom tiderna tycker jag inte bara för att han var en stor idol utan också som konstnär var han helt ojämförligt en av de största, säger Håkan Hagegård.

Vad var det som gjorde honom så stor?

– Hans väldigt omfattande forskning på de verk han framförde. Jag tror att han tillbringade minst lika mycket tid på bibliotek och forskarsalar som han gjorde på konsertscenerna. Sedan var det ju förstås hans röst och det sätt på vilket han framförde framför allt romanser.

Fischer-Dieskaus karriär började 1947 och han gjorde sin operadebut redan 1948 i "Don Carlos" och medverkade på skiva i över 200 inspelningar av kompletta operor. 1966-1972 spelade han som förste sångare någonsin in Schuberts samtliga lieder för mansröst - sammanlagt över 500 stycken.

Vad kunde du och dina sångarkollegor kunde lära av honom?

– För min del lärde jag mig mycket av hans pianissimosång, hans svaga sång, att man kunde uttrycka så starka saker med så svag sång i en stor lokal. Och att man kunde använda hela dynamiken. Men sedan var också hans textbehandling föredömlig, säger Håkan Hagegård.

– Han repeterade aldrig mer än en takt i taget, men det gjorde han å andra sidan tusen gånger, så det var så otroligt detaljerat det han gjorde.

Dietrich Fischer-Dieskau blev 86 år gammal.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".