Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Mansdominans i Berwaldhallen

Publicerat måndag 28 maj 2012 kl 15.09
"Jag blir väldigt förvånad, för jag hade högre förväntningar på Berwaldhallen"
(2:16 min)
Inga kvinnliga tonsättare under nästa säsong. Foto: Micke Wiberg.

När Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören i förra veckan presenterade programmet för sin kommande säsong så kunde de intresserade läsa att 58 tonsättare blir uppförda under nästa säsong. Men inte en enda av dem är kvinna. Det har fått Kvasts ordförande Stina Lyles att reagera.

- Jag känner väl mest för publiken för de får ju inte en chans att höra alla verk av kvinnliga tonsättare, och då har de inte någon möjlighet att efterfråga det heller. Det befäster den negativa spiralen som man hamnar i om man inte satsar medvetet på att korrigera de här bristerna i programmen, säger Stina Lyles.

Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare, Kvast, har sedan 4 år tillbaka arbetat för ett mer jämställt musikliv, och Stina Lyles säger att det var överraskande att Berwaldhallen inte lyckades få med en enda kvinnlig tonsättare under nästa spelsäsong.

- Jag blir väldigt förvånad faktiskt, för jag hade högre förväntningar på Berwaldhallen. Jag vet att Sveriges Radio har inlett ett väldigt ambitiöst jämställdhetsarbete. Kanske inte ambitiöst om målet är total jämställdhet, men med tanke på hur konservativt det är inom musiklivet så är ändå radion föregångare. Och Berwaldhallen är faktiskt en del av musikradion, säger Stina Lyles.

Stina Lyles menar att Sveriges Radio som public service-företag har ett ansvar som man inte lever upp till, och om det inte finns kompetens för att hantera den rollen, då måste Sveriges Radio söka den utanför huset.

- Jag tror det krävs kompetensutveckling. Om man inte tror att det finns verk att välja mellan, då måste man helt enkelt se till att skaffa sig bättre koll på läget. Vi har idag på Kvasts hemsida en lista på 500 kvinnliga tonsättare. Där borde man väl kunna hitta någonting. Om man behöver hjälp med konkreta repertoartips så står vi gärna till hands, säger Stina Lyles, ordförande i Kvast.

Fotnot: Mitt i musiken har under dagen sökt företrädare för Berwaldhallen, men inte lyckats nå någon som vill kommentera kritiken.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".