Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musiknäringen stor i Hultsfred

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 15.31
"Väldigt många valde att starta upp företag"
(3:24 min)
Svenska Nause spelade på Hultsfredsfestivalen i år. Foto Adam Ihse / Scanpix

I arbetsförmedlingens prognos för kulturbranschen det kommande året spås en dyster framtid. Antalet arbetssökande överstiger antalet arbetstillfällen. Men det finns en ljusglimt - småföretag med under 50 anställda förväntas växa under året.  Det är inget nytt för Hultsfred. Där har kommunen sedan flera år tillbaka utnyttjat Hultsfredsfestivalen för att bygga upp ett näringsliv som till stor del bygger på småföretag inom musikindustrin.

- Vad vi gjorde var att vi startade med att vi insåg att Hultsfred var en jävligt tråkig håla, och hur ska man göra det bättre för unga människor. Sedan började vi göra saker som var viktiga för oss. Det började med musik, och sedan blev det festival, utbildningar, rockarkiv och sedan starta företag. Det var egentligen så det tog sig uttryck. Vi hade en jävligt tråkig uppväxt, säger Putte Svensson, vd på Rockcity i Hultsfred.

I arbetsförmedlingens prognos inför nästa år väntas kulturbranschen gå en svår framtid till mötes. Men det finns ett undantag: Småföretag inom musik- och eventbranschen. I småländska Hultsfred finns flera sådana företag. Och det är ingen slump, säger Stefan Ölvebring, som är arkivarie på Svenskt rockarkiv i Hultsfred.

- Det man började tänka i mitten av 90-talet var att personerna som började som amatörer i början av 80-talet fick ställa sig vid mixerbordet för att sköta ljudet, någon fick sköta ljuset och någon fick sköta säkerheten. När de hade gjort det i femton år, då var det många av dem som valde att starta upp företag. Så vi har små företag som pysslar med just de här sakerna man lärde sig ideellt under Rockparty-tiden, säger Stefan Ölvebring. 

När Hultsfredsfestivalen var som störst lockade den 30 000 besökare till Hultsfred, en ort som har 5000 invånare. Men när arrangören Rockparty gick i konkurs var oron stor över vad som skulle hända med alla företag som startats på orten.

Men det har trots allt gått ganska bra för Hultsfred. Anledningarna är flera: Kommunen är liten, beslutsvägarna är korta, och det finns ett brett politiskt stöd för satsningar på musikindustrin. Lars Rosander är kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred.

- Den är väldigt viktig. Vi har en någorlunda jämn in- och utflyttning just nu, men det stora gapet är när det gäller antal födda i förhållande till antalet avlidna. Vi behöver "fylla på" i åldern 20-40 år. Där ligger vi lågt, och där måste vi sätta in insatser som ökar vår attraktivitet, både när det gäller jobb och boende, säger Lars Rosander.

Putte Svensson, som är vd på Rock City i Hultsfred, åker ofta runt i Sverige och berättar om hur kommuner och företag kan satsa på kulturnäringar. Han menar att det ligger i tiden att satsa på de kreativa näringarna. Tillverkningsindustrin är på nedåtgående, och då måste jobben skapas någon annanstans. Den insikten har Hultsfred haft länge. Men nu verkar också andra ha förstått det, säger han.

- I takt med att den här typen av verksamheter har växt via turism och besöksnäring så har också tillverkningsindustrin och de jobben blivit färre. Då är det klart man tittar var man kan skapa nya arbetstillfällen, och då vill man satsa där. Det är nog inte så mycket svårare än så egentligen. Man försöker se var vi kan skapa nya jobb, säger Putte Svensson.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".