Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Pussy riot

2 års fängelese för huliganism

Publicerat fredag 17 augusti 2012 kl 13.27
1 av 2
Pussy Riot medlemmarna , från vänster, Yekaterina Samutsevich, Maria Alekhina och Nadezhda Tolokonnikova inväntar sin dom i rättsalen den 17:e augusti. Foto: Mikhail Metzel/ Scanpix
2 av 2
Demonstranter står utanför domstolen i Moskva för att visa sitt stöd med Punkbandet Pussy Riot. Foto: Sergey Ponomarev/ Scanpix

En kort protestsång rörde upp hela det politiska ryssland och idag var media, men också demonstranter, på plats i Moskva för att bevaka rättegången mot Pussy Riot. Sen kom domen, punkbandet är skyldig till huliganism, och får 2 års fängels för detta meddelar domstolen.

Det var i samband med presidentvalet i mars i år som konstnärskollektivet Pussy Riot, iförda färgglada rånarluvor, bland annat framförde en punkprotestsång med titeln "Jungfru Maria, fräls oss från Putin" i Frälsarkatedralen i Moskva.

Domaren sa i sitt anförande i dag att Pussy Riot underminerar samhällsordningen, motiveras av religiöst hat och att aktionen syftade till att piska upp hatfulla stämningar, som sårade alla religiösa i Ryssland.

Rättegången har uppmärksammats över hela världen och anklagas för att vara ett sätt att slå ner oppositionen. De tre kvinnorna har använt sin tid i rätten till att hålla starkt politiska anföranden där de kritiserar det ryska samhället och politiken.

– Pussy Riot- fallet är speciellt, konstaterar Ole Reitov på organisationen Freemuse - musikens amnesty.

– Dels är det Ryssland. Dels är det är unga kvinnor det handlar om. Och sedan har fallet fått mycket medial uppmärksamhet för att systemet reagerat så våldsamt mot dem.

Ole Reitov ser också en fara med att Pussy Riot döms för huliganism, det betyder att huliganismdefinitionen kommer att utnyttjas av den ryska regimen, säger han.

– Hela den kristna lobbyn i Ryssland har sett det här fallet som ett blasfemiskt uppträdande, men man kan inte bli dömd för blasfemiskt uppträdande i Ryssland. Och därför har man använt paragrafen med huliganism för att förtrycka folk som har andra politiska åsikter än den härskande regimen. Det betyder att om staten vill visa sin makt så kan den göra det genom sådana paragrafer, säger Ole Reitov. 

– Konsekvenserna för andra musiker och kulturarbetare i Ryssland  kommer att bli att många, säger Ole Reitov.

– Dels kan vi vänta oss protester men också alltmer försiktiga ryska kulturarbetare. Det här leder ofta omdelbart till självcensur. Men jag tror också att det finnns ryska konstnärer som inser att de måste fortsätta kämpa för yttrandefrihet, säger han.

Irma Norrman
irma.norrman@sr.se

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".