Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...
Ny statistik

Färre kvinnliga tonsättare på konserthus

Publicerat torsdag 11 oktober 2012 kl 15.46
"Programpolitiken är otroligt ängslig"
(2:31 min)

Andelen kvinnliga tonsättare som spelas i svenska konserthus, sjunker för första gången på fem år. Det visar organisationen Kvasts, Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare, årliga genomgång.

Stina Lyles, som är ordförande i Kvast, är tydlig med vad hon tror är orsaken.

– Det beror på att man har en så otroligt ängslig programpolitik. Att man i stort sett spelar klassiker och inte mycket ny musik över huvud taget. Vi har ju sett en trend att när andelen ny musik, nyskriven musik och beställningar av uruppförande ökar, så ökar andelen kvinnliga komponister.

Ser man till totalen med både äldre och nyare musik på de konsertscener som Kvast har undersökt, så har andelen kvinnliga kompositörer ökat från 1,2 procent 2008 till 3,7 procent i år. Rekordåret var 2010 när de kom upp i över åtta procent.

En anledning till att siffran är så låg kan vara att många scener spelar äldre musik och klassiker.

Om man istället tittar enbart på nyskriven musik av nutida tonsättare, så har kvinnorna under samma tid konstant stått för ungefär tjugo procent och männen för åttio procent. Och det stämmer ganska väl överens med hur många kvinnor som är medlemmar i föreningen Svenska tonsättare och ligger därför i linje med Kvasts mål.

Norrlandsoperan är en scen som satsar sig ur snedfördelningen och har anställt Katarina Leyman, som hustonsättare under tre år.

– Jag tycker att hon har intressanta ingångar till sitt komponerande. Hon arbetar en hel del med konst som inspiration. Hon har ganska spännande inspirationskällor som jag tycker avspeglar sig på ett fint sätt i musiken. Jag tycker om henne musik helt enkelt, säger Kjell Englund som är konstnärlig ledare på Norrlandsoperan.

När konserthuschefer på andra håll ska förklara snedfördelningen mellan kvinnliga och manliga tonsättare försvarar de sig ibland med att det är kvaliteten som ska styra, inte könet.

Om det säger Kjell Englund så här.

- Eftersom vi har ett samhälle med hälften män och hälften kvinnor tycker vi att det är viktigt att vi representerar det på ett bra sätt, säger han.

- Att ha en kunskap om repertoaren som finns, det är något som ska räknas in som en kvalitetsaspekt. Det är en del av kvaliteten att ha förmågan att hitta nya grejer, och inte bara köra på i gamla hjulspår, säger Kvasts ordförande Stina Lyles.

Elin Bäckström
elin.backstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".