Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Konsert med Chris Brown skapar debatt

Publicerat fredag 16 november 2012 kl 13.44
"Var ska man dra gränsen?"
(1:52 min)
Sångaren Chris Brown dömdes för misshandeln av Rihanna. Foto: Scanpix.

På måndag spelar den amerikanske r'n'b-stjärnan Chris Brown på Globen i Stockholm. Han är dömd för misshandel av före detta flickvännen Rihanna och avtjänar nu sitt straff genom samhällstjänst. Konserten har föregåtts av en debatt i sociala medier och tidningar och Svenska Dagbladet gick igår ut med att man tänker bojkotta spelningen.

Det var 2009 som artisten Chris Brown dömdes till fem års villkorlig dom efter att ha misshandlat flickvännen och den kända sångerskan Rihanna på väg hem från en fest. Måndagens konsert i Stockholm har varit ett stort diskussionsämne, bland annat har Sturplansgruppen som bokat Chris Brown fått motta hård kritik och aktivister har klistrat upp falska konsertaffischer som visar foton på Rihannas sönderslagna ansikte.

Igår uppmanade en av Svenska Dagbladets krönikörer de svenska medierna att bojkotta Chris Browns spelning och kort därefter gick tidningens kulturchef Martin Jönsson ut med att Svenskan inte kommer att recensera konserten. Hittills har inga andra tidningar gjort samma sak. Aftonbladet är en av de som kommer skriva om konserten:

– Chris Brown är dömd för misshandeln och har fått en dom. Med det så har det juridiska systemet sagt sitt och när han kommer till Sverige och gör en offentlig konsert, så kommer vi att vara där och rapportera om det, säger recensenten Markus Larsson.

Han förstår att människor blir upprörda över brottet, men att hans uppdrag som journalist är att gå dit och rapportera. Han menar att alla tidningar helat tiden rapporterar om människor som begått brott mot kvinnor hela tiden, från skådespelare till fotbollsspelare:

– Jag förstår det mer om det är krönikör som personligen uttryckte att hon tycker att folk inte ska gå dit, men att man som publicist tar det beslutet är väldigt märkligt. Var ska man dra gränsen? Och varför tar de just det här fallet? Är det en populistisk grej för att Rihanna är en stor stjärna och att de på så sätt får ett stort genomslag med den åsikten, eller är det något annat? Jag begriper inte det.


Sofia Bagge
sofia.bagge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".