Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musiklivet ogillar momsförändring

Publicerat måndag 14 november 2005 kl 15.52

Sveriges musikliv säger ett bestämt nej till idén om en enhetlig moms. En rad riksdagspolitiker har också sagt nej till förslaget här i Mitt i Musiken, även självaste finansminister Pär Nuder, och när nu musiklivet är negativ lär det väl kunna stärka politikerna i sin uppfattning. (P2 Mim 14/11)

Finansdepartementet utreder frågan om att sänka momsen på de flesta varor och tjänster från 25 procent till 21,7 procent. Men en sådan sänkning skulle finansieras genom att man slopar de lägre momssatserna för bland annat kultur.

Förslaget om att införa en enhetlig moms faller inte i god jord hos det svenska musiklivet.

Musikarrangörer i samverkan, MAIS, påpekar att en höjd moms skulle innebära högre biljettpriser, ökade kostnader för noter och för resor och logi och dessutom högre Stimavgifter.

”De knappt fyraprocentiga besparningarna på hyror, telefon och porto väger lätt i sammanhanget” konstaterar MAIS i sitt remissvar.

Svensk scenkonst saknar i sitt remissvar en analys av de ekonomiska konsekvenserna av en momshöjning i finansdepartementets utredning.

Svensk scenkonst påpekar också att scenkonstverksamheten var momsbefriad fram till sveriges EU-inträde och att Sverige då anpassade sig efter gängse ordning inom EU och införde en reducerad moms för olika kulturella verksamheter. Om man nu tar bort de olika momssatserna särskiljer man sig därmed från de övriga EU-länderna.

Statens kulturråd efterlyser också en ordentlig analys av de negativa konsekvenserna för kulturlivet. Dessutom vill kulturrådet se vilka förenklingar som kan göras inom ramen för den differentierade moms som finns idag. Som exempel anför kulturrådet det faktum att momsen på konstverk är 12 procent medan muséer inte är momspliktiga alls.

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker för fram rättviseaspekten i sitt nej till en momshöjning. Organisationen ser ett kraftigt ökat pris på entrébiljetter och dessutom prishöjningar på mat. Och om folk måste betala mer för maten så blir det mindre pengar över för kulturkonsumtion, konstaterar Folkets hus och parker.

Den ensamstående föräldern till lille Lars och Stina har inte möjlighet att byta ut limpan mot en kulturupplevelse, men tyvärr kommer kulturupplevelsen för Lars och Stina att bytas ut mot en limpa om en enhetlig mervärdesskatt genomförs, siar Folkets hus och parker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".