Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Konsten att nå ut med sin musik

Publicerat tisdag 21 mars 2006 kl 16.12

Någon har sagt att bara trumpetaren Miles Davis kunde vända ryggen åt publiken. Att det krävs långt mer än att bara vara vänd mot publiken för att nå ut med sin musik - ja, det stod om inte annat klart vid ett seminarium under Swedish Jazz Celebration i fredags. (P2 Mim 21/3)

Då gav konsertarrangörer och skivbolagsfolk råd till musikhögskolestuderande och andra som hade samlats på Nalen, inte minst i konsten att kontakta massmedia.

- Man måste ha argument, säger Lena Åberg Frisk som producerar konserter och festivaler med mycket jazz i reportaget från seminariet av Mitt i musikens Berit Nygren.

- Det handlar väldigt mycket om att hitta det som är unikt. Unikt med bandet, med en viss konsert. Man vill inte skriva om någonting som händer hela tiden.

”Kontakta lokalradiokanalerna”

Ifråga om radio får panelens musikhögskolestuderande rådet att gärna vända sig till SR lokala kanaler på sina respektive ursprungsorter, men högst smäller ändå tv, säger Lena Åberg Frisk, men ”det är ju så fruktansvärt svårt att komma in där”.

Vid sidan av att e-posta till konsertarrangörer som Lena Åberg Frisk framhåller branschrepresentanterna vikten av att lägga ner tid och pengar på en bra hemsida. Det gäller även när Åberg Frisk svarar på frågan vilket hon tycker är bästa sättet att förse henne med ljudprov är: ”via hemsida, länk till hemsida. Ska det vara en demo ska det vara kort och cachy, man måste fastna väldigt snabbt för det man hör”.

”Bygg nätverk”

Popartisten Marit Bergman talade på seminariet om vikten av att vara social och att bygga nätverk.

- Det ligger mycket i det, säger Martin Blomberg som studerar trummor i Göteborg.

- Det är klart att det är litet tråkigt att höra att det är så mycket annat som är viktigt, säger Joakim Simonsson som studerar piano i Stockholm.

- Det känns som om min musik hamnar i ett litet fack som inte är så kommersiellt gångbar. Det är väldigt svårt att veta var man ska vända sig, säger Carolina Wallin Pèrez som studerar sång i Stockholm.

”Starta karriär eller bara utveckla spelet?”

- Jag är väldigt nöjd, säger Tuomas Turunen som studerar piano i Göteborg och fortsätter:

– Jag har förstått att det är två olika grejer, om man vill skapa sin egen karriär eller bara utveckla hur man spelar. Och så kan man ju bara vara en musiker som spelar med en massa andra musiker och skapa ett nätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".