Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Montréals symfoniorkester på gång

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 14.02

Bland Kanadas många symfoniorkestrar anses Montréals Symfoniorkester vara den absolut bästa. Med över 40 internationella turnéer och ett 90-tal skivinspelningar bakom sig har den skapat sig ett stort namn världen över. De senaste åren har varit turbulenta men nu är orkestern på banan igen. (P2 Mim 5/4)

Under chefdirigenten Charles Dutoits tid, med start redan 1977, präglades repertoaren framför allt av fransk och rysk musik. Över hela världen kunde man höra orkestern spela Tchaikovksy, Stravinskij och Prokofiev vid sidan av Ravel, Debussy och Berlioz - konserter som tillsammans med de hyllade skivinspelningarna gjorde orkestern till ambassadör för staden Montréal, den franskdominerade Québec-provinsen och hela federationen Kanada.

Men så avgick Charles Dutoit plötsligt och lite skandalartat 2002 och orkestern kastades in i en period av kris och turbulens. Under den senaste säsongen drabbades orkestern till och med av en fem månader lång strejk, som tog rejält på krafterna.

Mellan 2002 och 2004 saknade orkestern chefdirigent och det föll istället på den Québec-baserade Jacques Lacombe, att som förste gästdirigent försöka hålla orkestern vid liv. Men så kom räddningen; ett kontrakt med superdirigenten Kent Nagano, först på två år som tilltänkt chefdirigent och musikalisk rådgivare åt Jaques Lacombe, och därefter ett 5-årigt kontrakt som chefdirigent, med början nu till hösten 2006.

- På plats i Montréal, utan vare sig turnéer eller skivinspelningar planerade, blev orkestern mer involverad i stadens kulturliv än tidigare, berättar Madeleine Careau,orkesterns general manager.

Under denna ofrivilliga, men konstruktiva krisperiod, så blev det fler konserter på hemmaplan. Man satsade på att vinna en ny publik och gav också speciella ungdomskonserter, som det var lättare att be gästdirigenten Jaques Lacombe stå för än det hade varit att be den store stjärnan Charles Dutoit.

När nu Kent Nagano tillträder till hösten blir det mycket tyskt på repertoaren - och dessutom många operakonserter eftersom Nagano till stor del jobbar som operadirigent. Förutom olika gästspel vid operor runt om i världen är han fram till september 2006 chefdirigent för Los Angelesoperan.

Man kommer också att fortsätta samarbeta med Montréals eget operahus. Operan hyr växelvis Montreals symfoniorkester och den andra symfoniorkestern i staden, Montreals Metropolitan-orkester, för sina föreställningar.

- Men med Nagano som chefdirigent blir det mindre operasamarbete än det varit de senaste fyra åren, spår Madeleine Careau. Det kommer helt enkelt inte att bli lika mycket tid över när de internationella turnéerna och skivinspelningarna tar fart igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".