Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

"Folkmusikutbildning skapar marknad"

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 12.24

Svenska folkmusikutbildning fyller 30 år i år, och sedan den fick en egen institution på musikhögskolan i Stockholm i början av 90-talet har antalet sökande mer än tiodubblats. Det har i sin tur gjort att marknaden för folk- och världsmusik har vuxit, enligt institutionens före detta prefekt fiolspelmannen Sven Ahlbäck. (P2 Mim 6/4)

Idag har institutionen mellan 100 och 150 sökande per år, varav ungefär 30 tas in, men så har också kursutbudet vuxit ordentligt; från fiol till sång, nyckelharpa, slagverk och djembe för att ta några exempel.

– I kölvattnet av folkmusikvågen, som var väldigt amatöristiskt inriktad, så började många av dem som hade svepts med av vågen att starta mer långsiktiga, professionella samarbeten. Det uppstod en mängd grupper som började arbeta och skapa musik som blev folk- och världsmusik, säger Sven Ahlbäck till Mitt i musikens Berit Nygren.

– Musiken har visat sig väldigt livskraftig, och kan ta nya former i respektive tid.

Festival pågår med manifest som mål

Samtidigt efterlyser Ahlbäck en annan fördelning av offentliga medel. I dagarna arrangeras institutionens egen festival LÅT! för tionde året och när den avslutas på lördag är det tänkt att den ska ha utmynnat i ett manifest bland de deltagande från musikhögskolor runt om i Norden och i Baltikum.

– Det stora gemensamma problemet är inte verksamheten på våra institutioner utan marknaden, säger Sven Ahlbäck.

– Idag är det så att nästan alla resurser för samhällsstödd musik går till klassisk musik och jazz. Enligt senaste sammanställningen jag såg, av Riksföreningen för Folkmusik och Dans, gick ca 770 miljoner kr till klassisk musik, ca 20 miljoner kr till jazz och ca 8 miljoner kr till folkmusik, dvs till levande, utövande musik.

– Det är klart att de stora institutionerna slukar mycket resurser, men tittar man närmare på sakerna finns det ingen rimlighet i de proportionerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".