Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Nöjd Österling ger svar på frågor

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 14.11

Företrädare för musiklivet ger både ris och ros till orkesterutredningsens ordförande Astrid Assefa och sekreterare Fredrik Österling.
- Jag är nöjd som bara den med hur utredningen har tagits emot, säger Fredrik Österling. (P2 Mim 10/4)

I Mitt i musiken måndag svarar orkesterutrednings sekreterare Fredrik Österling på frågor från företrädare för musilivet. Först handlar det om orkesterutredningens syn på länsmusiken. Göran Kåver är talesman för landets länsmusikchefer, och han säger sig vara kluven inför vad Fredrik Österling och Astrid Assefa har kommit fram till i sin utredning.

- Om vi ska börja med det positiva så säger utredningen att länsmusiken är ett föredömme för andra orkesterar. Och det är viktigt att den tar fram att vi ska värna om musikerna ute i landet, att det är ett nationellt intresse. Men det är å andra sidan tråkigt att man alltid ska ta av länsmusikanslaget när man ska skära i budgeten, säger Göran Kåver.

Fredrik Österling förstår Göran Kåvers reaktion.

- Samtidigt måste vi även stötta de delar som har varit underfinansierade, till exempel de fria grupperna, säger han.

Orkesterutredningen las fram i fredags, men under helgen har det kanske varit lite oväntat tyst på tidningarnas kultursidor när det gäller kommentarer till utredningen. Men en av dem som ändå har tyckt till är Göteborgs-Postens nya kulturchef Gabriel Byström, och han är ganska kritisk till orkesterutredningen.

- Jag tycker att det är en ganska blek utredning som saknar visioner. Det är oantastligt att säga att man ska satsa på barn och ungdom och att det är viktigt med jämställdhet, men jag hade nog väntat mig mer än så, lite fler visionära förslag, säger han.

Fredrik Österling svarar på kritiken att man måste komma ihåg att det inte är en självklarhet inom orkestervärlden med till exempel jämställdhet, därför är det visionära förslag.

Det som har hörts från orkesterbranschen är att alla verkar ganska nöjda med utredningen och det har hörts få riktigt kritiska röster, vilket annars är vanligt i anslutning till statliga utredningar. Fredrik Österling tror att det beror på öppenheten under utredningens gång.

- Det har förts en debatt fortlöpande och vi har redovisat delresultat. Det ser jag som något positivt och i kölvattnet har processer initierats inom ramen för orkesterverksamheten.

Pia Stråle, förbundsdirektör på musikerfacket SYMF, har inte varit orolig inför orkesterutredningens offentliggörande. Det viktigaste i utredningen tycker hon är frilansarna villkor.

- Utredningen pekar på det orimliga i skattelagstiftningen, att musikerna som reser från en ort till en annan måste skatta för sina reor och uppehällen. Det här är en överlevnadsfråga för institutionerna som finns utanför storstäderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".