Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musiksamlingar kan få vidgat uppdrag

Publicerat fredag 4 augusti 2006 kl 14.45

Låt Drottningholms slottsteater och Kungliga Operan i Stockholm få fördjupa sitt samarbete, och flytta över teatermuseiverksamhet vid Drottningholm till Statens Musiksamlingar, föreslår en utredning. (P2 Mim 4/8)

Utredningen vill över huvud taget att Statens Musiksamlingar ska få ett vidgat uppdrag och bland annat också få ta hand om Dansmuséet, och här förklarar regeringens utredare Keith Wijkander först varför han vill se en ny stor organisation på scenkonstområdet:

- Det finns ett stort behov av en väl fungerande organisation som jobbar med dokumentation som bevarandefrågor inom scenkonstområdet, säger han.

– De två muséer som gör det idag - dvs Dansmuséet och Teatermuséet - är väldigt små och de har svårt att var och en för sig klara uppdraget med hela den bredd som finns. Då tycker jag att det vore en bättre lösning om man samordnade verksamheten med det som man gör inom Statens Musiksamlingar idag.

Idag ekonomiskt mixade

Teatermuséet ingår idag i verksamheten vid Drottningholms slottsteater vid sidan av föreställningsverksamheten. Delvis samma personal arbetar med de här frågorna och de är ekonomiskt mixade med varandra.

- Jag har kunnat se att föreställningarna har fått ökande problem under senare år, inte minst ekonomiskt. Det har gjort att man har fått skära ner på antalet produktioner för att kunna hålla ambitionsnivån uppe när det gäller kvaliteten på föreställningarna. Det gör att det idag tyvärr inte spelas så mycket som det borde ute på Drottningholm, säger Wijkander.

Ny typ av samarbete

– Då är mitt förslag att stiftelsen som är huvudman för verksamheten inleder ett nytt samarbete med operan i Stockholm så att man kan samordna sig både med operans konstnärliga och administrativa resurser och på det sättet få utrymme för en mer offensiv verksamhet, säger Wijkander.

Keith Wijkander föreslår alltså en organisation som ska arbeta både med museifrågor, utställningar, arkivverksamhet och bibliotek med namnet Statens Scen- och Musiksamlingar ”för att markera bredden på uppdraget”. Det tar nog minst ett år, med remissrundor och regeringsförslag med mera innan förslaget kan bli verklighet, tror han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".