Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Fildelning splittrar båda blocken

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 14.00

Båda de traditionella blocken i riksdagen är splittrade när det gäller frågan om det som sedan förra året är olaglig fildelning av bl a musik. Mitt i Musikens granskning visar att två av partierna (mp och c) vill tillåta fildelning för privat bruk, vilket i så fall kräver att man river upp den lag som idag gör en miljon svenska fildelare till brottslingar. De andra partierna är mer eller mindre tveksamma till en sån här utveckling. (P2 Mim 6/9)

Mitt i Musiken har pratat med en fildelare i Umeå, som vi kallar Andrea.

- Jag laddar ner en eller ett par låtar om dan, och det brukar vara att jag har hört en bra låt på radio eller TV som jag sen laddar ner.

Varför gör du så då, i stället för att gå till skivaffären?

- Det är inte alltid man vill ha en hel skiva. Man kanske har hört en låt, och så laddar man ner den och en till från skivan för att kolla om skivan är bra, för att kanske köpa den senare.

Nu ska du rösta för första gången. Den här fildelningsfrågan, påverkar den dig i ditt val?

- Nja, det finns viktigare saker att se till, men det påverkar ju ändå mig, så i någon utsträckning finns det väl i bakhuvudet.

Hur skulle du vilja att det fungerar med nedladdning i framtiden, skulle du vilja att den blir fri?

- Ja det vore trevligt! Jag förstår att det inte är så himla bra när folk laddar ner hela album och bränner ut och säljer till andra. Men de allra flesta gör inte så utan gör som jag och laddar ner några enstaka låtar ibland. Jag tycker definitivt att det borde vara fritt, säger Andrea.

Alla sju riksdagspartier säger sig vilja värna upphovsrätten. Däremot kan man säga att partierna har delat upp sig i tre grupper när det gäller synen på nedladdning av upphovsrättsskyddat material för privat bruk.

- Om det är för privat bruk ska det vara lagligt att ladda ner, säger miljöpartisten Mikael Johansson.

Johansson får också medhåll från centerpartiets Lars-Ivar Ericson.

- Dagens unga har ju växt upp med att man kan ladda ner musik och litteratur snabbt, och att det dessutom ska vara gratis. Det är ju hundratusentals ungdomar som idag laddar ner, och då måste vi anpassa oss till den verkligheten.

Socialdemokraterna, folkpartiet och kristdemokraterna är de som idag mest står fast vid den fildelningslag som en majoritet i riksdagen röstade igenom så sent som förra året. Efter vårens heta debatt om fildelning är däremot riksdagens båda ytterlighetspartier numera tveksamma till att lagen är rimlig.

- Vi är beredda att göra en översyn av upphovsrätten, säger moderaten Kent Olsson.

- Vi vill inte ha en teknikfientlig lagstiftning, säger vänsterpartiets Peter Pedersen.

Justitieminister Thomas Bodström uttryckte i Mitt i Musiken i somras stark kritik mot det som han såg som en ”vända-kappan-efter-vinden”-politik från (v) och (m). Liknande kritik kommer nu från kristdemokraten Gunilla Tjernberg.

- Ju närmare valdagen vi kommer, desto lättare har det varit att ge efter för opinionen och säga att man tillåter den fildelning som man just har varit med om att förbjuda. det är det lätta, men är det verkligen det rätta?

Justitieministern har, trots sin kritik tidigare, nyligen tillsatt en utredning som ska titta närmare på nedladdning och upphovsrätt. Socialdemokraten Lars Wegendal hoppas att utredaren i sitt betänkande i vår ska ha konkreta idéer om hur man kan göra den lagliga nedladdningen mer konsumentvänlig, d v s bl a billigare. Wegendal tycker att staten bör stötta och stimulera de lagliga alternativen, medan vänsterpartiets Peter Pedersen mycket väl kan tänka sig att staten ekonomiskt stödjer uppbyggandet av något slags musikbibliotek på Internet.

- Om det ska vara hundraprocentigt finansierat av offentliga medel eller någon slags mix, det återstår att se, men jag tror att vi måste tänka nytt om vi inte ska motverka teknikutvecklingen och i princip få en hel generation som inte förstår vad vi sysslar med, vi politiker, säger Pedersen.

Samtliga partier i riksdagen, även vänsterpartiet, hoppas i grund och botten att musik- och filmmarknaden själv ska hitta lösningar som tillgodoser både upphovsrättsinnehavarnas krav på ersättning och kulturkonsumenters krav om gratis musik och film. I förra veckan sa ju världens största musikkoncern, Vivendi Universal, att bolaget snart ska göra det möjligt för nordamerikaner att ladda hem all Universals musik gratis. Intäkterna ska i stället komma från reklam på den Internetsajt där musiken ska finnas för nedladdning, och det här initiativet välkomnas av svenska kulturpolitiker från höger till vänster.

- Kan det här vara ett sätt via reklam? Kanske, men det är bra att höra att det finns ett engagemang hos branschen att hitta en lösning där man också ser till upphovsrättsinnehavaren, säger Gunilla Tjernberg (kd)

- Här såg vi ju något som jag tolkarsom ett tecken på att marknaden kommer ta hand om det här, säger Cecilia Wikström (fp).

- Det är lätt att tro att det här kommer bli framgångsrikt, säger Mikael Johansson (mp)

Men finns det så mycket pengar i reklambraschen att annonsintäkter kan vara lösningen på det här problemet även på sikt?

- Ja, det tror jag. Musiknedladdare är mest yngre personer som anses vara en väldigt köpstark grupp, så att jag tror definitivt att den sammanlagda mängden pengar kommer räcka till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".