Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Föråldrat DAB ersätts med DAB2

Publicerat tisdag 26 september 2006 kl 15.02

Den i Sverige så omdebatterade digitalradion DAB är föråldrad och behöver uppgraderas för att slå igenom, menar starka krafter i den internationella radiobranschen. Nu finns det nya systemet som skulle klara detta, det kallas DAB2 eller DMB. Via detta nya DAB kan man både höra och se radiosymfonikerna spela - även i en mobiltelefon.

DMB är så kommersiellt intressant att världsorganisationen WorldDAB nu förbereder namnbyte till WorldDMB och satsar på multimedia. Det berättar Kelly Griffiths på WorldDAB i London:
– Vi har låtit våra medlemmar tycka till om vad de tycker att ändra namnet till namnet DMB, säger Kelly Griffiths.

DAB bakgrund
Sedan tidigt 90-tal har Sveriges Radio förgäves försökt ersätta de analoga FM-sändningarna med DAB - Digital Audio Broadcast. Motivet har varit att den analoga teknik är historia och att all annan media digitaliseras. DAB är enligt tillskyndarna det enda stabila digitalsystem för radio som kan nå alla överallt.
Över 400 miljoner har satsats på svenska DAB, till närmast ingen nytta. Bara drygt 7000 svenskar har köpt mottagare och sändningarna täcker bara ett par storstäder. I julas sa regeringen nej till fortsatt utbyggnad och den ovissa framtiden för DAB utreds av Radio och TV-verket. Enligt radioledningen blir innehållet i det kommande sändningstillståndet helt avgörande och den nya regeringen lär ta beslut i frågan tidigast i nov/dec.

Nya tillstånd
Sverige har internationellt i sommar förvärvat tillstånd att sända i ytterligare två DAB-frekvenser - men vad ska de innehålla? Idag sänder Sveriges Radio sex särskilda DAB-kanaler, SR Minnen, SR X, SR Star, SR Atlas, SR Sisuradio och - inte P2 men - SR Klassiskt:

FM kvar
Och mycket tyder på att den åldrade DAB-tekniken kan vara vid vägs ände globalt.  För trots satsningar på tiotals miljarder världen över har DAB inte ersatt FM i något land, berättar Kelly Griffiths på WorldDAB som har 130 medlemmar från 40 länder. Exakt hur många miljarder licensbetalare världen över fått pynta in i DAB utan att tekniken lyft kan Kelly Griffiths inte säga:
- Så länge inte antalet DAB-mottagre är fler än FM-mottagare kommer inte FM-nätet att stängas i något land.

Trögt
Idag är det bara i England och i viss mån Danmark som DAB-marknaden tagit lite fart. En viktig orsak till trögheten är åldern, Dab-standarden är från 80-talet och anses idag dyrt, ineffektivt och tar stor plats i etern. DAB-ljudet låter också gärna illa så fort man vill packa in fler kanaler i etern än i FM. Brittiska musik- och hifi-skribenter riktar t ex hård kritik mot BBC som - för att få plats med fler kanaler - sänkt komprimeringen i DAB till nivåer som enligt kritikerna gör seriösa musiksändningar olyssningsbara. DAB klarar heller inte moderna komprimeringsformat för ljud som MP3 och AAC+.

DMB lösningen?
Men nu kommer lösningen, DAB2 eller DMB som står för Digital Multimedia Broadcasting. Tekniken innebär en uppgradering av DAB till något som skulle kunna kallas Hd-radio, eller multimediaradio. Här kan moderna komprimeringsformat användas så att många fler kanaler får plats i DAB-frekvenserna:
- Det skulle tillåta mer kanaler genom att man använder samma frekvens. Cirka tre gånger fler kanaler skulle var tillgängliga, säger Kelly Griffiths. Hon får ännu inget säga om ljudkvaliteten i DAB2/DMB för om någon vecka släpper WorldDAB släpper nyheten.

HD-radio
Det är dock ingen hemlighet att man använder samma komprimeringsteknik som för digital-TV, nämligen MPEG4, en teknik som också kan ge högupplöst TV, HDTV. Den innebär att nya DAB2/DMB kan visa TV, video och en uppsjö av annan digital information. I framtidens mobila mediamottagare kan vi alltså inte bara få höra utan också se radiosymfonikerna.

Systemskifte
Den här nya tekniken DMB används redan kommersiellt i Syd-Korea sedan ett år med stor framgång, den spås ha stora kommersiella möjligheter och bli en viktig teknik för mobil TV. DMB-sändningar testas i en rad länder som Frankrike och Tyskland. Starka krafter i World/DAB arbetar för ett systemskifte, berättar Kelly Griffiths, krafter som menar att multimediabegreppet DMB bättre visar vad världsorganisationen idag vill erbjuda.

Namnbyte
Särskilt Australiens kulturminister driver uppgraderingsfrågan hårt då man vill ha DMB när landet startar digitalradio 2009. Så nu tycker ledningen för WorldDAB och många av medlemsländerna att det är läge för en ny inrikting. I slutet av oktober hålls årets stora DAB-konferens i just Syd-Korea och då lär namnbytet till WorldDMB bli ett faktum.
Miljarder i sjön?
Har då alla miljarder som investerats i infrastruktur för gamla DAB varit förgäves? Nej, det fina med DMB är att hela DAB:s infrastruktur med master, strömförsörjningar och ledningsnät fortsatt kan användas eftersom DMB använder samma frekvenser, man även klarar bild, filmer, mobil TV och dataapplikationer, man bara addrear en videokodning till DAB.
Ny chans för SR:s DAB?
Sveriges Radio planerar dock fortsatta sändningar i gamla DAB och avgående biträdande utvecklingsdirektör Karin Granström är osäker på om uppgradering är en ny chans för DAB:
– Alla digitala system har ju en möjlighet att förbättra och lägga till nya finesser. Men man vill ju inte göra det för ofta eftersom man då riskerar att de som har gamla mottagare inte kan lyssna längre.

 - Blir det så med nya DAB?

– Alla ny tillägg är ju så att man måste byta mottagare, men vi har ju en ökad frekvens när vi byter våra mottagare, telefoner till exempel. Det är mycket troligt att radion i framtiden är en del av telefonen som då tar radiosignaler från luften istället för att vara kopplad till mobilnätet. Självklart ska vi vidareutveckla där, men vi ska göra det på ett klokt sätt

 - Och det här är inte den nya chansen för DAB?

– Ett brodcastingsystem eller rundradiosystem där man sänder kanske ska vara lite gammeldags, för att man kan köpa mottagare och veta att de håller i många år.

Marknaden avgör
Sveriges Radios nye utsändningsdirektör Jörgen M Andersson låter hälsa Mitt i Musiken att SR välkomnar svenska sändingsförsök i DMB. Ingen vet idag vilken digitalteknik som blir den dominerande för framtidens radiosändningar. Många bedömare menar att striden kommer att stå mellan just DMB och tekniken DVB-H som är mobiltelefonjätten Nokias lösning och där Sveriges Radio redan är med och testar i Stockholm, DVB-H kan använda samma frekvenser som DMB. Marknaden lär få avgöra striden.

Några länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".