Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Mp kritiserar nedladdningsutredning

Publicerat torsdag 28 september 2006 kl 12.07

Det pågår ju en statlig utredning om lagliga alternativ till olagliga när det gäller nedladdning av musik och annat upphovsrättsligt skyddat material från internet, men nu anklagas den socialdemokratiska regeringen för att gå skivbolagens ärenden. (P2 Mim 28/9 -06)

Kritikerna anser att regeringen i direktiven för hur  utredningen ska arbeta redan från början har bestämt sig för att nedladdning i sig är något farligt som ska bekämpas.

- Vi delar ju inte riktigt den uppfattningen utan tror ju tvärtom att det här är något som på sikt kan vara positivt och bra, säger Alf Karlsson, politiskt sakkunnig för miljöpartiet på justitiedepartementet.

Ansvarigt statsråd justitieminister Thomas Bodström avböjer att kommentera kritiken.

Olaglig nedladdning fortsätter

Skivbolags-företrädare har länge tillmätt fildelningen eller nedladdningen från internet en mycket stor betydelse för att försäljningen av cd-skivor har minskat på senare år, men en så stor betydelse har den inte, sade en forskare som heter Håkan Selg här i Mitt i musiken för ett år sedan. Han och några till utreder för EU:s räkning hur musikindustrin som helhet tjänar pengar och de har bland annat sett ett historiskt mönster - hur det ena skivformatet har ersatt det andra, till exempel att cd-formatet har tagits över av mp3-formatet på senare år - men oavsett mindre eller större betydelse så fortsätter den olagliga nedladdningen, trots skärpt upphovsrättslag sedan ifjol.

”Laglydiga blir brottslingar”

I augusti tillsatte den socialdemokratiska regeringen en utredning som ska komma med förslag till hur staten kan stimulera lagliga alternativ till de olagliga, men det finns alltså de som anser att regeringen i utredningsdirektiven har gjort en tolkning som gynnar skivindustrin, att nedladdning i sig skulle vara något negativt.

Miljöpartiet tycker att det finns olyckliga avgränsningar i den senaste upphovsrättslagen.

- Dels över en dag gjorde den folk över en dag till brottslingar, som inte var brottslingar tidigare, dels stärkte den inte upphovsrätthavandet eller kulturskaparnas situation. Därför fortsätter vi hävda att upphovsrättslagen inte är bra, säger Alf Karlsson.

”Utredningen påverkas”

Att betrakta nedladdning i sig som något negativt kommer att påverka vad utredningen kommer fram till, enligt honom:

– Vi menar ju att det här visar på att man redan har bestämt sig, att man har skickat en signal till utredaren att man inte ska lägga så stor möda på att göra det möjligt att ladda ner material på nätet i ökad grad än idag. Det här var mest en pappersprodukt som tillkom mitt i brinnande valrörelse att man kunde göra någonting.

Utredningen ska vara klar senast den 1 maj nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".