Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musiker förenar sig mot förväntningar

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 12.56

Kvinnliga jazz- och improvisationsmusiker i Sverige har börjat bilda ett nätverk under namnet Impra. Syftet med det är att skapa ett gemensamt kreativt rum men också att börja blottlägga värderingar som begränsar kvinnors musicerande i det svenska samhället och - inte minst: att hitta förebilder över hela landet för unga tjejer. (P2 Mim 11/10 -06)

– Förebilder räcker ganska långt, tror pianisten Cecilia Persson som sitter i styrelsen för Impra.

– Förebilder är otroligt viktiga. Det är det som kan förändra. Det är också skönt att man är fler, säger en av de andra styrelseledamöterna sångerskan Rigmor Gustafsson och fortsätter:

– Flera av oss var instrumentalister i tonåren som sedan gick över till att sjunga, och jag tror att som tonåring är man inte så medveten om det här problemet. Man gör det man tycker är roligast och enklast, och då var det för flera av oss enklare att sjunga än att spela ett instrument på grund av förväntningar.

”Viktigt visa på möjligheter”

– Det handlar om att tjejer får se att det faktiskt är möjligt, säger Impras första ordförande sångerskan Gunilla Hedin.

Även om de tycker att det har blivit lättare att verka som kvinnlig musiker återkommer de till ordet ”förväntningar”. Gustafsson talar om en situation där en sångerskas framträdande lika mycket kan bedömas utifrån hur hon ser ut och är klädd och Hedin refererar exempelvis till en reklam för ungdomskläder där ett band består av killar som spelar instrument och tjejer som sjunger och spelar synth, på sin höjd akustisk gitarr.

– Det tycker jag säger en hel del, säger Hedin.

– Valfriheten existerar inte. Som tjej väljer jag att anpassa mig.

Vill inte ge skuld

De understryker att nätverket Impra inte vill ge skuld.

– Det handlar inte om att det skulle vara männens fel. Vi är alla med och bygger upp det här klimatet, säger Gunilla Hedin till de andras nickningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".