Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Fri entré på muséer avskaffas

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 16.12

Den nya regeringen kommer som alliansen bakom den lovade i valrörelsen att föreslå att den fria entrén till 19 statliga muséer slopas, rapporterar Kulturnytt i P1. Exakt vad förslaget betyder för muséernas ekonomier nästa år är inte klart. (P2 Mim 11/10

Den 1 januari 2005 utökades skaran av muséer med fri entré, med 16 till totalt 19 stycken, däribland Musikmuséet i Stockholm. För att kunna ha fri entré för alla fick muséerna ansöka om pengar som skulle täcka vad de beräknade att reformen skulle kosta. Musikmuséet sökte 1,3 miljoner kr, och fick 1,0 miljon kr.

Varken Musikmuséets chef Stefan Bohman eller tillförordnade chefen för Statens Musiksamlingar, där muséet ingår, Kent Wiberg vill i dagsläget kommentera att regeringen vill avskaffa reformen.

Har inte sett texten än

– Nej, i och med att jag inte har sett texten och delningen av budgeten vet jag inte vad de kommer att ta bort och vilka villkoren är, och då är det svårt att kommentera det, säger Stefan Bohman, men vad säger då besökare på Musikmuséet strax före stängningsdags?

– Jag kan ju förstå bakgrunden men personligen tycker jag att det är tråkigt för vi har utnyttjat det väldigt mycket med familjen. Vi går hit till barnrummet Klånjk litet då och då efter dagis. Jag skulle vara beredd att betala en avgift men jag skulle inte gå hit lika ofta, säger mamman Lena.

– Synd, säger Sune Andersson, för att det är många som kommer att utnyttja det kulturutbud som finns i och med att kostar pengar. Jag skulle förmodligen gått hit även om det var entré men var det bara en kvart kvar skulle jag säkert inte göra det.

Mycket fler besökare

Klart är i alla fall att reformen kraftigt har ökat antalet besökare på muséerna. Musikmuséet, till exempel, kunde notera att antalet besökare ökade tre gånger, från 2004 till 2005. I reda tal hade muséet förrförra året drygt 34 000 besökare och förra året 96 000 besökare, och i år tror muséet att det kommer att ha totalt ca 100 000 besökare.

Att regeringen som väntat kommer att föreslå att fri entré-reformen avskaffas behöver däremot inte betyda att antalet besökarna blir betydligt färre. Regeringen vill nämligen behålla den fria entrén för alla upp till 19 år och det är kostnader som muséerna alltså fortsatt kommer att ha. Fler detaljer om förslaget väntas i budgetpropositionen på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".