Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

Musikbudgeten - så blir den

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 13.37
Björn W Stålne, chef på Rikskonserter

Nu har Kultursverige har haft ett knappt dygn på sig att granska och försöka förstå vad den nya budgeten innebär för kulturen och musiken. Med en utpekat nyliberal kulturminister var det kanske många som väntat sig rejäla överaskningar men så verkar inte riktigt vara fallet.
Mitt i Musikens Per Gulbrandsen har vid en snabb genomläsning av kulturpropen hittat ett tiotal punkter med bäring på musikområdet (MiM 17/10):

Den största nyheten är att det nationella temaåret Ungkultur -07 läggs ner - trots att en rad myndigheter och organisationer hade budgeterat ganska rejält för denna satsning på ung kultur nästa år.

Enligt den nya regeringen är dock satsningen Ungkultur -07 ”för kortsiktig” och slopas därför. Istället pekar man på att de fria grupperna får 10 miljoner extra per år från -07 till barn- och ungdomsverksamhet. Men samtidigt tas då ett tillfälligt årsbidrag till de fria grupperna på 12 miljoner bort så summan blir snarare status qou.

När det gäller de i åratal omdebatterade pensionsfrågorna för musiker, sångare och dansare på statligt stödda scener innebär budgeten inget nytt, regeringen säger sig bara vilja fördjupa frågan och pröva karriärbreddning - ”med målsättningen att åstadkomma en helhetslösning” slut citat.

Totalt ökar kulturområdets budget med ca 60 miljoner -07 - varav musiken då förstås bara får en del.

T ex halveras statsbidraget till fri entré på museerna vilket innebär att gratisentrén för vuxna försvinner medan den behålls för unga upp till 19 år. Museerna kan fortsätta med fri entré även för vuxna om de så vill och tycker sig ha råd, men ersättningen tas alltså bort. Exakt vad neddragningen innebär är ännu oklart, museiansvariga sitter för närvarande och räknar för fullt på vad dessa nya villkor innebär för den egna budgeten. Ansvariga på Statens Musiksamlingar och Musikmuseet i Stockholm säger till Mitt i Musiken att de inte kan kommentera den nya budgeten förrän tidigast på torsdag.

En annan nyhet på museiområdet är att en nationell museikoordinator tillsätts.

Operan får ett tillskott på dels 2,5 miljoner extra per år från -07, dels ett engångstillskott på 3,1 milj -07 pga kostnadsökningar. Pengarna tas från läns- och stadsteatrar men uppräkningen välkomnas ändå inte av Operachefen Anders Franzén som idag i båda Stockholms morgontidningar beklagar att tillskottet inte räcker och att Operan nu måste spara ytterligare 4,5 miljon.

Fler musikanknutna nyheter i kulturbudgeten är att även fria grupper ska från nästa år få söka regionala och lokala musikbidrag. Ett ex är Västanå Teater som inte längre får vara fast regionteater i Värmland med statligt regionalstöd utan nu får söka vanligt bidrag från K-rådet istället.

De nationella amatörkulturorganisationerna har lyckats få regeringens öra och får ytterligare 5 miljoner till verksamheten, pengar som fördelas av Kulturrådet. Dessutom:
Tillägget på 1 milj per år för Drottningholms slottsteater permanentas, Dansnät Sverige får 500.000 extra per år.

Och så får Rikskonserter får en kostnadsuppräkning på 529.000, alldeles för lite tycker Björn W Stålne, direktör på Rikskonserter:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".