Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2012/2013. Nyheter från musikens värld. Här får du höra om det svenska och internationella musiklivet...

En chans till för ökad jämställdhet

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 12.04
Sture Carlsson, förbundsdirektör Svensk Scenkonst

Konserthus och teatrar är värda en sista chans att själva förbättra jämställdheten på institutionerna. Det anser chefen för Svensk Scenkonst, Sture Carlsson, som nu har skickat in ett remissvar på vårens utredning om jämställd scenkonst. Kommittén bakom utredningen ansåg att jämställdhetsmålen måste skärpas, men Sture Carlsson vill inte att staten ska styra hur kulturlivet arbetar med jämställdhetsfrågorna. (P2 Mim 26/10)

- Branschen kan ta ett eget ansvar för de här frågorna. Vi tror att förändringarna blir mer verkningsfulla om de kommer inifrån institutionerna än om de läggs på som olika direktiv utifrån, säger Sture Carlsson.

Svensk Scenkonst företräder ett hundratal kulturinstitutioner, inte minst konserthus och operahus. I sitt remissvar till den stora orkesterutredningen i somras sa Svensk Scenkonst - i väldigt grova drag - att det är bra att utredningen görs, men att man inte bör öka den statliga styrningen av den konstnärliga verksamheten. Huvuddragen är precis desamma när Svensk Scenkonst nu ger sin syn på det slutbetänkande som Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet lämnade in till regeringen i våras.

Samtidigt erkänner Sture Carlsson att det finns stora brister när det gäller jämställdheten inom svenska kulturinstitutioner.

- Det är något bättre än vad det var för 10-15 år sen, men det är ingen tvekan om att mycket återstår att göra.

Precis som när det gällde orkesterutredningen så håller Sture Carlsson fram armlängsprincipen som avgörande för svenskt kulturliv. Armlängsprincipen innebär att t ex politiker inom stat och landsting ska ta fram resurser och ramar för kulturen, men att bidragsgivarna ska hålla sig borta från själva den konstnärliga verksamheten.

Men Sture Carlsson inser ändå att kulturinstitutionerna måste bli bättre när det gäller jämställdhet. Bidragsgivarna kan ju inte i längden fortsätta ge pengar till ett ojämställt kulturliv.

- Nu har vi ju fått den här mycket tydliga markeringen från statens sida att man vill ha en ändring, och det är ingen som är okunnig om att vi måste skärpa oss. Låt oss säga att man om fem-sex år gör en uppföljning och då finner att man fortfarande inte är nöjd. Då får väl kanske ändra styrningen, men jag tycker att branschen fortfarande borde kunna få ett förtroende att sköta det här själv.

En chans till?

- Ja, just det, avslutar Sture Carlsson, förbundsdirektör för Svensk Scenkonst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".