Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rajatonta ja ihmisläheistä raatiota meänkielelä. / Gränslös och vardagsnära radio på meänkieli.
Puls, Meänraatio 2014-01-15

Pajala församlings ledning kritiseras för arbetsmiljön/ Pajalan seurakunnan johto saapii kritiikkaa työmiljööstä

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 14.46
Thore Lageholm om arbetsmiljöproblemen
(4:11 min)
Pajala kyrka
1 av 2
Pajala kyrka. Foto: Eva Kvist/Sveriges Radio
Binge Mittberg
2 av 2
Binge Mittberg upplever inga problem med arbetsmiljön inom Pajala församling. Foto: Eva Kvist/Sveriges Radio

Det råder arbetsmiljöproblem inom Pajala församling och nästa vecka ska Luleå Stift besöka församlingen för en utredning. Enligt berörda personer som meänraatio talat med, men som inte vill framträda officiellt av olika skäl, så är problemen omfattande. Fackligt skyddsombud för kommunal i Kiruna, Thore Lageholm, har varit i kontakt med berörda och säger sig känna till situationen väl. Han bekräftar de uppgifter som Meänraatio fått av de vi talat med och kritiserar ledningen för att ha skapat arbetsmiljöproblemen.

- Det är frågan om kränkande särbehandling enligt AFS1993:17, säger Thore Lageholm.

Enligt kyrkoherde Carlo Kult är arbetsmiljöproblemen inte stora och inget han själv märkt av men säger att det räcker med att en enda arbetstagare upplever sig kränkt så måste arbetsgivaren ta det på fullt allvar och söka hjälp utifrån, vilket man gjort.

- Det är olyckligt om berörda upplever sig vara kränkta. Så är inte iallafall intentionen från arbetsgivarns sida, säger Carlo Kult.

Binge Mittberg är diakon i Pajala Församling och blev i decembermånad skyddsombud för Kyrkans Akademikerförbund. Hon har inte fått bilden av att det råder stora arbetsmiljöproblem inom församlingen och blev förvånad när man tog upp det.   

- Jag tycker själv att jag har en väldigt bra arbetsmiljö och ett stort antal av mina medarbetare tycker detsamma, berättar Binge Mittberg. 

eva.kvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".