Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rajatonta ja ihmisläheistä raatiota meänkielelä. / Gränslös och vardagsnära radio på meänkieli.
Kiveliön kokit 2016-05-12

Richard Zacharis recept på Kven-panna / Richard Zacharin resepti Kvääni-pannu

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 10.52

1,2 kg lax/lohta

500 g potatis/perunoita

300 g rotselleri/juuriselleriä

200 g morötter/porkkanoita

200 g gulbetor/keltajuuria

1 dl ansjovisspad/anjovislientä

7 dl matlagningsgrädde/ruokakermaa

1 tsk paprikapulver/paprikajauhetta

1 tsk salt/suolaa

1 tsk vitpeppar/valkopippuria

1 lagerblad/laakerinlehtiä

5 enbär/katajanmarjoja

1 krm rosmarin/rosmariiniä

dill och citron till garnering/tilliä ja sitruunaa koristheeksi

smör och olja till stekning/voita ja öljyä paistamisseen

 

Stek laxen i tärningar tills den är genomstekt, lägg åt sidan. Skär potatisen och de andra rotsakerna i tärningar. Krydda och stek dem tills de blir mjuka, ca 20 min, i muurikka. Blanda grädden med ansjovisspad och häll på. Lägg i lagerbladet. Blanda ihop allt, låt puttra ca 5 min. Garnera med dill och citron. Smaklig måltid!

 

Paista lohikuutiot kypsiksi ja laita sivhuun. Leiko potut ja muut vihanekset kuutioiksi. Laita mausteet vihaneksiin ja paista net pehmeiksi, nuin 20 minuuttia muurikassa. Sekota kerhmaan anjovisliemi ja kaaja seos vihaneksien pääle. Lissää laakerinlehti. Sekota kaikki varovaisesti ja anna kypsyä nuin 5 minuuttia pienelä tulela. Koristele tillilä ja sitruunalla. Bon appétit!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".