Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rajatonta ja ihmisläheistä raatiota meänkielelä. / Gränslös och vardagsnära radio på meänkieli.
Kiveliön kokit

Stärkande våfflor à la Jaana Peitso / Voimavohvelit nokkosilla ja karitsanlihapullila à la Jaana Peitso

Publicerat fredag 9 september 2016 kl 13.11

Förvällning av nässlor / Nokkosten ryöppääminen

 

Rensa och skölj nässelskotten noga i vatten. Använd bara späda blad för dom är godast. Lägg nässlorna i kokande vatten och koka ca 2-5 minuter. Skölj med kallt vatten och hacka i små bitar.

 

Käy läpi nokkoset, käytä vain tuoreimmat puhtaat lehdet. Huuhtele ja keitä noin 2-5 min. Huuhtele ja pilko pieniksi.

 

Våffelsmet / Vohvelitaikina (10-15 st/kpl)

 

3                   Ägg / kananmunaa

6 dl               Mjölk / maitoa

½ dl              Socker / sokeria

1tl                 Salt / suolaa

1tl                 Bakpulver / leivinjauhetta

5 dl               Vetemjöl / vehnäjauhoja

5dl                 Brännässlor (färska blad) / tuoreita nokkosia

(mer eller mindre beroende på det hur ”stärkande” våfflor du vill göra / enemmän tai vähemmän riippuen kuinka ”voimaannuttavia” vohveleita haluat tarjota)

100g             Smält smörsulatettua voita

 

Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt brännässlorna och smöret sist.

 

Vatkaa kaikki ainekset keskenään lisää viimeisenä sulatettu voi ja ryöpätyt nokkoset.

 

 

 

 

Sallad / Salaatti

 

Blanda olika sorters salladsblad med gurka, tomat, rödlök och morot i tunna strimlor.

Blanda ihop bra olivolja, äppelvinäger, salt och svartpeppar.

 

Sekoita erilaisia salaatinlehtiä kurkun, tomaatin, punasipulin ja ohuiden porkkana suikaleiden kanssa. Mausta kunnon oliiviöljyllä, omenaviinietikalla, suolalla ja mustalla pippurilla.

 

 

Lammköttbullar / Karitsan lihapyörykät:

 

1                  Lök / sipuli

1-2                Vitlöksklyftor / valkosipulinkynttä

100 g            Fetaost / fetajuustoa (små bitar / murennettuna)

1 msk/rkl      Smör att steka i / voita paistamiseen

1 dl               Färsk mynta / tuoretta minttua

1dl                Färsk persilj / tuoretta persiljaa

2 tl                Torkad timjan / kuivattua timjamia

En nypa spiskummin / juustokuminaa eli jeeraa

Suolaa

Mustapippuria

500 g            Lammköttfärs / karitsanjauhelihaa

2dl                Grädde / kermaa

1,5 dl            Ströbröd / korppujauhoja

2                   Ägg / kananmuna

 

Yoghurtdressing med mynta / Mint joMinttu-jogurttikastike

 

2 dl                Turkisk yoghurt / Turkkilaista jogurttia

2 msk/rkl      Färsk mynta / tuoretta minttua

och även lite torkad mynta / lisäksi hieman kuivattua minttua

½ msk/rkl     Honung / hunajaa

1 msk/rkl      Citronsaft / sitruunamehua

Svartpeppar / mustaapippuria

Salt / suolaa

Placera allt på våfflan och voilà! Godare än godast!


Kokoa annos vohvelin päälle ja voilà! Nyt meni kieli matkassa!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".