Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rajatonta ja ihmisläheistä raatiota meänkielelä. / Gränslös och vardagsnära radio på meänkieli.

Älgköttsoppa / Hirvenlihakeitto a la Pärttili

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 08.40
Hirvenlihakeitto tullee Jukkasjärvheen Åsa Hirvelän ja Artur Torneuksen kotia. Artur tarjosi 3000 Mailman Lapsikerräykseen ja sai sopan.
Hirvenlihakeitto tullee Jukkasjärvheen Åsa Hirvelän ja Artur Torneuksen kotia. Artur tarjosi 3000 Mailman Lapsikerräykseen ja sai sopan. Foto: Rolf Digervall

Den här älgköttsoppan kokade jag med mig när Meänraatio hälsade på Åsa Hirvelä och Artur Torneus i Jukkasjärvi. Artur fick soppan i en auktion i Meänraatio för Världens Barn.

Sätt älgkött i lämpliga bitar att koka (bog och revben passar bra). Samtidigt som köttet kokar så lägger du till buljongtärningar (hur mycket beror på mängden soppa), lägg till fänkålskrydda, hela svartpepparkorn, torkad eller färsk rosmarin, chili samt färska granskott (som skördas på våren och förvaras i frysen) När köttet är på väg att bli mört lägger du till morot, rotselleri, kålrot och potatis i bitar, dessutom nässelblad (som torkats på sommaren). Just innan grönsakerna kokat mjuka lägger du till purjolök i små bitar. Smaka nu av soppan, lägg till salt och eventuellt mer av kryddorna ovan, som du gillar.

(Mängden på ingredienserna beror på hur mycket soppa du vill koka. Jag smakar av under tiden och lägger till så jag blir nöjd.)


Tämän lihakeiton toin matkassa Artur Torneuksen ja Åsa Hirvelän kotia Jukkasjärvessä ko lähätimä Meänraation sieltä.

Pistä hirvenliha kiehumhaan sopivissa kappalheissa (lapa ja kylki soppii hyvin). Samala ko liha kiehuu niin lissää pyljongikappalheita (kunka monta riippuu sopan määrästä), lissää fänkoolijauhoa, kokohnaisia mustapippuria, kuivattua eli verestä roosmariiniä, chiiliä, ja vereksiä kuusenoksannokkia (joita kokoaa kevväilä ja säilyttää fryysissä). Ko liha on kohta kypsy niin lissää muuruuttia, juuriselleriä, naurista, pottuja paloissa, ja polttiaislehtiä (niitä kuivaa kesälä ja pistää riippumhaan talven käythöön). Juuri ennenko kasvit on kypsyt lissäät pyrjoa joka saapii kiehua muutaman minuutin. Klimppisuurustan tehet nisujauhosta, munasta ja veestä, johonka lissäät vähän suolaa.

(Aineksitten määrä riippuu siittä kunka paljon soppaa keittää. Mie maistelen keittämisen aikana ja lissään makuja niin ette olen tyytyväinen.)

bertil.isaksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".