Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Anneli Megner Arn

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 19.42
Anneli Megner Arn.
Anneli Megner Arn

Frilansreporter på Naturmorgon

Tiden flyger och jag har jobbat för Naturmorgon i snart 10 år. Särskilt mycket tycker jag om att berätta om märkliga livsöden, arter som löser livets problem på helt andra sätt än vi är vana vid. Som hur sömntornsstekeln skickar kodade kemiska budskap till nyponbusken och påverkar busken att bygga bo till stekelns barn. Och hur små dinoflagellater på Västkusten lyser och skapar magisk mareld, för att undkomma sina fiender genom att locka dit deras fiendernas fiender.

På fritiden har jag gärna barr eller mossa under fötterna och förundras tillsammans med mina tre barn över snigelägg och myrlejon. Häromsistens diskuterade jag och min yngsta som vilken art vi helst skulle vilja vara om vi skulle vara människa. Jag tänkte först välja honungsskivling, för att jag då skulle få leva i tusentals år. Men sen kom vi fram till att vitsen med det är ytterst osäker. Vad upplever egentligen en svamp? Vet den ens att den finns till? Så jag tog havssköldpadda för att säkra åtminstone 100 sköna år, glidande med havsströmmarna. Min son satsade på att få se världen uppifrån utan alltför stor ansträngning, och valde tornfalk.

Förutom att frilansa för Naturmorgon jobbar jag som fotograf, redigerare och reporter på TV4. Där gör jag helst inslag om vetenskap och miljö. Tidigare har jag varit reporter på tidningen VVS-Forum, och arbetat på Formas, Naturskyddsföreningen och Fortum. Innan dess har jag läst kemiteknik med inriktning mot miljövård på KTH och journalistik på Stockholms universitet.

I ett drömreportage för Naturmorgon skulle jag vilja komma ännu mer under barken på träden eller under pälsen på däggdjuren. I försök har forskare visat att labbråttor - precis som vi -  ofta drömmer om det de just varit med om. Genom att kolla exakt vilka delar i hjärnan som aktiveras under natten, har forskarna till och med kunnat dra slutsatser om vilka vägar de utforskat dagen innan i försökslabyrinten. Jag skulle vilja veta ännu mer vad som rör sig i huvudena och i rotsystem och svampmycel på våra medvarelser på den här planeten. Att få reda på mer om vad de alla upplever - det vore något att få göra reportage om.

Anneli når du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".