Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Vårmorgon i skärgården

Publicerat måndag 5 maj 2003 kl 16.15
P1 lördag 3 maj

Förra lördagen sändes Naturmorgon direkt från Gräsmarö i Gryts skärgård i Östergötland. Nyanlända lövsångare och svalor lät höra sina röster. Medverkade gjorde också Pelle och Martin Gräslund, vars familj äger en stor del av ön och i samarbete med arrendatorerna Hans och Tove Johansson, myndigheter och naturvårdare, försöker hålla det fina skärgårdslandskapet öppet.

Ornitologen Viking Olsson berättade om ejdrarna och andra fåglar som uppehåller sig i vattnen kring ön. Vi sände också ett porträtt av den vita kohägern, liksom den betydligt brokigare tofsvipan; lantbrukaren och naturvårdaren Ingemar Zachrisson berättade om alla de ord och uttryck som förknippas med traditionellt jordbruk och som nu är på väg att försvinna; Rune Stocke berättade hur det är att bedriva renskötsel i en skogssameby; och så refererade vi en undersökning av de svenska skärgårdarnas havsbottnar. Enligt SGU visar undersökningen att sedimentlagren blir allt tjockare och att antalet bottendjur sjunker.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".