Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Naturmorgon 6 september 2008

Skarven - fisktjuv eller bidrag till mångfalden?

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 12.30
1 av 2
LYSSNARBILD: Nedanför Slussen i Örebro har vi ett fåtal skarvar. Jag tycker att de är väldigt trevliga att titta på, skriver Annika Enberg.
2 av 2
LYSSNARBILD: En skarvkoloni i Motalabukten, Erkerna. Foto: Lars Elmqvist, Örebro.

Storskarven - älskad och kanske mer hatad - stod i centrum för Naturmorgon.

Vi tittade nära på denna svarta fiskemästare,  lika duktig på att simma som på att flyga. Och det gjorde vi tillsammans med Lars Lindell, ordförande för SOF, och som också skrivit en bok om skarven. Bland annat berättade vi att torskens försvinnande och ett övergött Östersjön är två anledningar till att skarven är så framgångsrik. Det finns helt enkelt gott om mat. Den har heller inte många fiender - och kanske skulle situationen sett annorlunda ut om havsörnen varit starkare när skarvarna etablerade sig? 

Vi talade också med skarvforskare Henri Engström på Uppsala universitet om att skarven är en fiskopportunist som delvis konkurrerar med människan om en del fiskarter, men som också äter väldigt mycket småfisk.

Per Vidlund, yrkesfiskare i Mälaren berättade att han i vissa fjärdar kan se stora skador på ålen under skarvarnas häckningssäsong.

Dessutom medverkade Åke Hagstöm, professor i marin mikrobiologi vid högskolan i Kalmar. Han är verksam vid det nya Havsmiljöinstitutet, som har till uppgift att ta ett helhetsgrepp på förvaltningen av haven.

Jenny Berntson Djurvall och Linda AP Larsson sände direkt från Kalmarsund.

Läs mer om valar i svenska vatten:

Det vimlar inte av valar längs den svenska kusten, men det finns fler än man kan tro. Förutom tumlaren, den enda val som hör till vår marina fauna, kommer det varje år andra valar på korta och långa besök i våra farvatten. Via länken nedan kan du läsa om valar som observerats i svenska vatten, både nyligen och längre tillbaka i tiden. Du kan också rapportera in dina observationer av valar.

http://www.valar.se/index.php?PageID=1&SubPageID=1

Se också vår länksida i vänsterspalten!

FAKTA OM SKARVEN

Det finns tre arter skarv i Europa: storskarv, toppskarv och dvärgskarv. Dvärgskarven lever bara i sydöstra Europa, toppskarven häckar utmed Västeuropas kuster och ses inte så sällan på den svenska västkusten. Storskarven finns både på öst- och västkusten. Den ras som finns i Östersjön kallas mellanskarv.

Storskarven häckar gärna på klipphyllor vid branta kuster, i insjöar oftast i träd. Den kan också bygga bo på marken. Spillning från trädhäckande fåglar gör så småningom att träden dör.

Mellanskarven flyttar inte söderut på vintern utan håller sig oftast kvar i Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".