Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
27 och 28 december 2008

Naturmorgons specialare om björnen och vargen

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 08.04
1 av 2
Ingela Jansson och Gro Kvelprud Moen pejlar en björn i ett störningsförsök. Bild: Lasse Willén.
2 av 2
Så här såg störningsförsöket med björnhonan Näcka ut på dataskärmen. De små prickarna är forskarnas väg - linjerna visar hur björnen rörde sig.

I mellandagarna sänds två Naturmorgon Special om varg och björn.

Hur vargen utrotades i Sverige och sedan kom tillbaka - och hur den utvecklingen speglades i dåtidens radio, är ämnet i det första programmet som sänds den 27 december.

Det andra programmet berättar om det unika skandinaviska björnprojektet som lockar forskare från hela världen. Det sänds den 28 december.

När vargen fridlystes i Sverige 1966 var den redan nästan utrotad i vårt land. Året innan hade vad man då trodde vara landets sista varg skjutits.

I Sveriges Radio kallades jakten ”en bedrift”

Naturskyddsföreningen presenterade planer på att plantera ut vargar i Mellansverige, men innan saken ens hunnit diskuteras ordentligt började vargstammen så sakteliga, och till allmän förvåning, repa sig själv.

Hur den här spännande utvecklingen speglades i dåtidens radio berättas vi i programmet Vargen i etern - så skildrades vargens utrotning och återkomst i Sveriges Radio. Det sänds den 27 december kl 19.03 med repris 29 december kl 10.30.

Dalarna är sedan flera år centrum för det Skandinaviska björnprojektet, som bl a finansieras av de svenska och norska regeringarna. I skogarna lufsar ett stort antal radiomärkta björnar, vilket ger unika möjligheter att studera djuren på nära håll och som lockar till sig forskare från hela världen. I programmet Sveriges Björnradio - Om skandinaviska björnprojektet. Radiomärkta björnar ger forskarna ny kunskap träffar vi blandra projektets fältansvarige Sven Brunberg, Ingela Jansson från Sverige, Gro Kvelprud Moen från Norge, och Holger Spätke från Tyskland.
  Ingela och Gro gör bl a störningsförsök, där de närmar sig en björn i terrängen. Efteråt kan de på dataskärmen se hur björnen reagerade och hur den rörde sig i förhållande till dem själva.
  Programmet sänds den 28 december kl 19.03 med repris 30/12 kl 00.30.

Båda programmen har producerats av Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".