Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Skogen som drängstuga

Publicerat lördag 20 december 2008 kl 17.51

Det svenska skogsbruket är en drängstuga.

Visserligen befolkad av kvalificerade administratörer, ekologer och ekonomer i skön förening och ohelig allians, men lik förbannat en drängstuga. Skogsbrukets marker ligger där som om det vore lördagmorgon och en hord fyllon dragit fram under natten.

Fy skulle man vilja säja. Fy är rätt ord här.

Skogsnäringen är helt enkelt grov och omodern. Samhället menar sig annars vara high-tec och ha fina ambitioner. Matlagning, t.ex, bedrivs inte med släggor, spett, skovlar.Vanligtvis fördömer man också klotter , busliv och okultur. Folk kan få böta om dom sopsorterar fel. Hur kan man då släppa in dessa vandaler att rumstera fritt på halva landets yta?

Egentligen vet alla att det är åt helvete fel. Man beter sig inte på detta sätt. Skogen är ingen rallycrossbana , och inte heller ett smörgåsbord på en finlandsfärja.

Skog är natur, och naturen är ömtålig som en spindelväv, som en kungsfågels ägg, den är en sublim förening av en million organismer som kommunicerar bara genom att andas. Det kallas ekologi, det är livet på den här planeten.

Naturen vore alltså värd en del respekt om inte annat. Men skogsnäringen låter sig inte besväras, - dom där små sakerna är ju redan hotade har man läst nånstans, och lär dessutom finnas i Litauen, så då så. Nya supermaskiner slafsar sig fram. Hjulen mäter två meter i diameter, mönsterdjupet är femton centimeter plus kedjorna, spåren blir minst en halvmeter djupa och fulla med dy, man förbrukar arton liter diesel milen när man kör sönder de gamla fäbodstigar som enligt lag är skyddade. Hänsynsbanden fladdrar i snålblåsten kring några sumptallar.

Utåt gäller Kunskap och Rekorderligt Ansvartagande. Men i skogen sällan. Sömngångaraktigt väljer man de mest brutala metoderna. Blunda och kör, med börsen i hörlurarna. Återväxten får fixa sig. Först kör man upp ränder och vänder upp sten. Sen sätter man nya fina sorter direkt från labbet. Klonade, i långa rader.

Det blir plantager. Biologisk öken. 60% av fåglarna redan borta! Växter, lavar går samma väg.

Den som skulle vilja protestera står ofta mållös.

Den uppkomna förödelsen ursäktas rutinmässigt med näringens enorma betydelse för landet. Den har alla hört talas om, eller hur? Oj, hela 4 % av BNP! Ungefär som turistnäringen, som dessutom sysselsätter fler och växer mycket snabbare.

Myndigheterna tiger för det mesta, om det mesta. Bolagsfolket däremot har lärt sig prata. Man har duktiga killar och tjejer som jobbar med PR, alltså desinformation, och man vill att allt ska se snyggt ut, åtminstone på papperet, dvs i media. Det är där folk tittar

- Långsiktighet… går snacket. Miljö… och såna grejer. Tillväxt… och jobben såklart.. med mera. Om lokaltidningen undrar varför man inte kan gå till fots i skogen längre.

Drängstuga alltså. Det är intellektuell drängstuga som gäller. Lögner och halvsanningar som i sin klunpfotade grovhet vittnar om att skogsföretagens ekologer inte har särskilt stort inflytande på verksamheten . Och inga andra ekologer heller.

På vilken nivå bemöter man detta? Välformulerade, tålmodigt underbyggda argument negligeras systematiskt. Hävdande av andra värden? - helledudane! Hänvisningar till skogsvårdslagen och FN-konventionen om biologisk mångfald… det får ordna sig. Alternativa metoder - finns det såna?.

Det är drängstuga. Och det är fräcka lögner.

Skövling är det. I våra skogar!

Fy, vill man säga. Eller egentligen: Vakna upp och se vad ni ställer till med! Använd ögonen! Tänk! Bete er som folk! Bordskick! Lyssna när andra pratar. Sista chansen!

Till sist en reservation: Visst finns det kunniga, seriösa skogsägare, forskare och tjänstemän. Ett mindre antal, motarbetade.

Thomas Tidholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".