Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Naturmorgon den 25 juli 2009

Naturvård - hur och varför? Naturmorgon direkt från Ängsö

Publicerat lördag 18 juli 2009 kl 08.00
Idag betar korna på Ängsö igen. Foto: Lena Näslund

Nationalparken Ängsö i Roslagen grundades för 100 år sedan. Dåtidens naturvårdare tyckte det var bäst att låta naturen sköta sig själv - och resultatet blev att det kulturlandskap man ville bevara höll på att gå åt skogen! Först så småningom insåg man att det krävde fortsatt hävd för att finnas kvar.

På lördag sänder Naturmorgon sänder direkt från Ängsö. I programmet diskuteras bland annat hur långt vi är beredda att gå för att skydda naturen. Är det till exempel ok att klona utrotningshotade djur - eller redan utrotade, som mammuten? I dag är det tekniskt möjligt. Och hur skiljer sig människan från andra djur i naturen? Har vi satt vår egen evolution ur spel? Vilket ansvar har vi för oss själva och andra medvarelser?

Gäster i programmet är Anette Almlöf, biolog; Fredrik Sigsarve, naturbevakare; Torbjörn Fagerström, professor i teoretisk ekologi; och Birgitta Forsman, docent i forskningsetik.

Programledare är Lasse Willén och fältreporter Anneli Megner Arn.

Ett par utgångspunkter i samtalen kring natur och naturvård på Ängsö är dels Birgitta Forsmans bok Arvet från Darwin - religion, människa, moral; dels Torbjörns Fagerströms text Naturvård i bioteknikens århundrade i antologin Naturvård bortom 2009 (red. Lars J Lundgren).

Båda böckerna har getts ut i år. Arvet från Darwin på förlaget Fri Tanke (ISBN 978-91-86061-00-5); Naturvård bortom 2009 på förlaget Kassandra  (ISBN 978-91-631-6083-7).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".