Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

En och en halv procent på hundra år

Publicerat lördag 5 september 2009 kl 06.00
1 av 3
Kosterhavet är den första marina nationalparken. Foto Bengt Frizell/Länsstyrelsen
2 av 3
3 av 3
Riksintressen som krockar. Naturvårdsverket föreslår att det ska bli nationalpark av alvarmarkerna, men Sveriges geologiska undersökning menar att det finns mycket brytvärd kalk, och kalkföretagen vill bryta den. Frågan avgörs i domstol hösten 2009. Foto: Rolf Löfgren, Scanpix

Nu när Kosterhavet blir nationalpark blir det totalt en yta som är ungefär lika stor som Medelpad som har nationalparksstatus i Sverige.  De allra äldsta nationalparkerna fyller 100 år.  

Nationalparken är naturvårdens flaggskepp, där landets allra finaste natur skyddas. Under förutsättning att den är statligt ägd och regeringen vill. För det är den som tar det yttersta beslutet.

Nationalpark är ett starkt skydd med internationella motsvarigheter vilket ofta ger det lite högre status. Drygt 1,5 procent av Sveriges yta är skyddat som nationalpark. Kosterhavets nationalpark blir den 29 nationalparken i Sverige och fler är på gång.

Desto vanligare är det med naturreservat. Tretusen stycken finns det och de täcker knappt tio procent av Sveriges yta. Länsstyrelserna och kommunerna inrättar naturreservaten. Det är ett lite mer flexilelt skydd än nationalparken. Det kan vara olika ägare och olika bestämmelser om vad man får och inte får göra. Det beror på vad syftet med naturreservatet är. Till exempel kan det vara att skydda en speciell miljö, vissa arter eller att det ska vara ett bra friluftsliv.

Naturvårdsverket kan peka ut områden som är av riksintresse för naturvård. I ett sådant område krävs tillstånd för att göra saker som kan påverka miljön. Sammanlagt så handlar det om en yta ungefär lika stor som Lappland. De områden som är riksintresse för naturvård ska vara olika former av typiskt svensk natur som är viktiga att bevara.

Även andra myndigheter utser olika riksintressen å ibland krockar olika samhällsnyttigheter med varandra. På norra Gotland till exempel är naturvård och kalkbrytning två riksintressen som står i konflikt med varandra.

Ofta överlappar olika skydd så en del av det som är utsett som riksintresse är också skyddat som naturreservat, nationalpark eller natura 2000 till exempel.

Natura 2000 är ett internationellt skydd. Inom EU har alla länder fått utse områden som är viktiga att skydda ur ett europeiskt perspektiv. I Sverige har man valt ut 4100 livsmiljöer som är viktiga för olika djur och växter. Ibland ingår Natura 2000 områden i ett reservat eller någon annat naturskydd som biotopskydd eller naturvårdsavtal till exempel.

Tillsammans bildar faktiskt Natura 2000 det största sammanhängande nätverket av skyddad natur i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".