Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

NU SÄNDER NATURMORGON SITT TUSENDE PROGRAM!

Publicerat tisdag 3 november 2009 kl 12.55
1 av 2
Klubbkejsarfoting - en "tusenfoting", Foto Krister Hall.
2 av 2
Karin Andersson mäter en alm på Wallinska kyrkogården i Västerås. Den visar sig vara 540 cm i omkrets och är därmed landskapets grövsta alm! Bild: Lena Näslund.

Lördagen den 15 september 1990 sändes Naturmorgon för första gången. Sedan dess har vi varit i luften varenda lördagsmorgon utan undantag - och lördagen den 7 november 19 år senare gjorde vi vårt tusende program!

Naturligtvis var temat - "tusen".

Tusenbröder - vad det är för något förklarade Erik Petersson forskare på fiskeriverkets Sötvattenlaboratorium i Drottningholm.

Och så följde Lasse Willén med Ellen Rehnberg som är biolog på Naturhistoriska riksmuseet in i tusenfotingarnas relativt undanskymda tillvaro.

Vi bekantade oss ockå med det vindpinade landskapet på tusen meters höjd över havet. 

Och så beundrade vi tusenskönorna som faktiskt kan blomma långt in på vintern.

Morgonens fältreporter Lena Näslund undersökte de där riktigt gamla grova träden som kan rymma nästan tusen olika arter - lavar och insekter och så mätte hon omkretsen på Västmanlads nya rekordalm - 5,40 meter grov är den här almen som finns på en kyrkogård i Västerås. Karin Andersson som är biolog på länsstyrelsen i Västmanland guidade bland träden. Karin Andersson är också samordnare för ett nationellt åtgärdsprogram för gamla skyddsvärda träd.

Fakta om de här jätteträden finns på Artdatabankens websida trädportalen: http://www.tradportalen.se/

Där kan man också rapportera sina egna fynd av spännande träd runt om i Sverige och se vilka träd andra har rapporterat in.

Programledare var Elin Lemel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".