Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Bilder till Naturpanelen 6 februari 2010

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 16.31
1 av 19
Vad hittade Lena Holm när hon plockade hjortron?
2 av 19
Vilken art tillhör insekten på vinbärsbladet?
3 av 19
Vem bor på vinden?
4 av 19
Spår 2
5 av 19
Spår 1
6 av 19
Spår 3
7 av 19
Vad är det här?
8 av 19
Larv. Foto: Eva Lindström
9 av 19
Vem är konstnären?
10 av 19
Vad är det här för insekt?
11 av 19
Fjällgräshoppa?
12 av 19
Minnesvärd fjäril
13 av 19
Vem har lämnat detta efter sig?
14 av 19
Istället för maskrosor på andra sidan jorden.
15 av 19
I lampans sken.
16 av 19
Vad är det här för träd?
17 av 19
Närbild.
18 av 19
Vad är det blå för något?
19 av 19
Vem bor här?

När jag var ute och plockade hjortron för några år sedan såg jag dessa blommor, vita små skivor på sytrådstunna stänglar. Vad är det? Jag har aldrig sett något liknande tidigare.

/Lena Holm, Luleå

Vi har funderat rätt mycket på vad denna skalbagge månde heta. Vi hittade honom i trädgården i början av augusti.

/Barbro Hulthe, västra Orust

När jag idag (lördag 30 jan) skulle göra lite jobb på vinden stötte jag på denna byggnation inne i mörkret. Vilka har byggt detta och ev bott här? Kan det finnas något liv eller blivande liv kvar inne i boet? Vad bör jag göra? Som framgår av jämförelsen med tändsticksasken är boet ca 50 cm högt och har minst samma diameter. Boet finns i ett hus på Solviken, som ligger vid sjön Sommens strand i Ydre kommun i Östergötland.

/Owe Johnsson, Östergötland

Det har bara varit några få hål i isen där vattnet synts. Mellan två av dessa har det gått ett spår. Det förmodade Storsjöodjuret har gått upp ur det ena och ner i det andra? Bäcken har visserligen förbindelse med Storsjön (Sandviken) men våra vänner säger att det säkert är minken som har varit hos oss. Det vi undrar över är hur detta djur så djärvt kan dyka ner i ett litet hål, ner i det kalla vattnet och sen hitta upp till ytan igen i ett annat hål. I mörkret! Fast det kanske hörs under vattnet var hålen är? Några måste väl misslyckas och drunkna? För den andas väl inte med gälar?

/Olle Thåström, Järbo

Undrar om ni vet vad detta är? Fotot togs i början på augusti 2009 i Nordmaling, Västerbotten.

Vet ni vad detta är för sorts fjärilslarv?

/Eva Lindström, Västerbotten

Det här daggkåpebladet hittade jag i vårt fritidshus i Djura-Leksand. Visst är det ett vackert konstverk! Jag har frågat en del biologer vem konstnären kan vara. Vad tror ni?

/Kerstin Larsson, Uppsala

Två bilder på insekter. Den första kan det vara en fjällgräshoppa? Den andra som sitter på en putsad vägg - vad kan det vara?

/Leif Strömberg, Norrköping

I fjol våras såg jag en fjäril jag inte kände igen. Det var en solig dag men nätterna var fortfarande kalla och det fanns en hel del snö kvar. Den kom flygande över vägen jag kom vandrande på och landade på vägrenen så jag kunde studera den i flera minuter. Jag har sökt den i alla mina böcker,på biblioteket och på datanätet men inte funnit någon som liknade denJag skickar med en teckning av fjärilen gjord efter min minnesbild. Storleken ungefär som en nässelfjäril,vingöversidan mörkt gråbrun med en eller ett par tunna vita ränder i framkanten av främre vingen och en stor orange fläck på bakre vingen inga fler mönster kunde jag se.

/Ingvar Alkemar, Orrviken

Min fru och jag tog en lång husvagnssemester i augusti 2009. Vid ett stopp tog vi oss till byn Rönäs ca 20 km väster om Hemavan. Där vandrade vi ett par km uppströms längs Ruttjebäcken.  På tillbakavandringen hittade jag den märkliga bajsklumpen innehållande mycket osmält gräs. Som skåningar hoppades vi ju på att få se en björn på vår Norrlandstur, så jag ropade till min fru "björnbajs!" Men från vilket djur kan det vara?

/Lennart Persson, Örkelljunga

Det här är egentligen en fråga från min bror i Canberra, Australien. Vad är det här för vacker blomma som tar över hela gräsmattan istället för maskros?

/Anna-Lena Hyllengren, Rönninge

Den här satt på vårt sommarhus på Öland en sen sommarkväll i juli. Vad är det och hur lever den?

/Britta Waller, Nacka

Vi har bott där vi nu bor i 27 år. På baksidan av huset står ett träd som vi inte har sett nån annan stans. Vad är det för ett träd?

/Anita Svensson

Vi fick se pantersniglar som troligen parade sig. Det var spektakulärt. Det ser konstigt ut och vad är det blåa? Könsdelar?

/Per-Olof Wikström, Göteborg

Vi undrar vem som kan ha bygt så här. Det satt på en tallstam cirka 2 meter upp och var ungefär åtta till tio centimeter brett. Troligen var det byggt vid ett kvisthål. Runt omkring var det rätt öppen blandskog och platsen låg mellan Torup och Slöinge i Halland.

 /Birgit Westphal och Lars Colsjö, Målaskog Ryssby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".