Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Frågor och svar om holkar

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 11.27
Niklas Aronsson svarar på frågor om fågelholkar och holkfåglar (foto: Hans Bister)

Kan fågelholkar sitta hur tätt som helst? Hur varmt blir det i en fågelholk i solskenet?

Den 30e januari besökte Niklas Aronsson Naturmorgon. Som författare till boken holkliv kunde han svara på lyssnarnas frågor om allt som rör fågelholkar och holkfåglar. De frågor som inte hann besvaras under programmet kan du läsa här.

---

Fråga: Lyssnade på naturmorgon när det gällde fågelholkar. Uppfattade inte om ni berättade något om vad som gäller beträffande rengöring av dessa på våren, ska man eller ska man inte? Min fråga avser holkar för småfåglar.

Bengt Nordqvist

Svar: Mitt råd är att du ska rengöra småfågelholken på hösten efter den första frosten. Ta bort bobale och naturligtvis även eventuella döda ungar och övergivna ägg. Lämna holken tom. Det gör att holken står emot fukt bättre och inte förfaller lika snabbt som annars. Gör du det på hösten efter första frosten är risken mindre att du besväras av loppor. En tom holk är också förstahandsvalet för de fåglar som vill använda holken under vintern som övernattningsplats.

---

Fråga: Jag skulle vilja veta om det genom temperaturmätningar finns utrett hur mycket temperaturen höjs i en solbelyst småfågelholk jämfört med en intillsittande holk i skugga eller med en holk med dubbla väggar och tak, ex genom plywood och mellanliggande luftspalt.

Erik Larsson

Svar: Den enda studie på detta område jag har hittat publicerades i Anser 2009:1. Där visar Mats Bentmar och Staffan Åkeby att det kan bli en bit över 30 grader under riktigt varma dagar. De jämförde temperaturförhållandena utanför och i holkarna för vanliga träholkar och holkar gjorda i det hållbara materialet träbetong. Bakom undersökningen låg påståenden om att träbetongholkar blir så varma under sommaren att de rent av är olämpliga. Men någon sådan slutsats kan inte dras av undersökningen. Det blir visserligen varmare i denna holktyp, men bara under en kort tid under dagen och om holken sitter i soligt söderläge. Under dagar med yttertemperaturer på mellan 10 och 25 grader låg temperaturen i holken på som mest lite drygt 20 grader och skillnaden mellan de båda holktyperna vara bara någon enstaka grad. Slutsatsen är att även om det sannolikt inte är förenat med livsfara för ungarna att sätta holken i direkt söderläge. Fåglarnas mest intensiva häckningsperiod infaller i maj månad, då temperaturen är betydligt lägre än under till exempel juli. Men då har de flesta redan häckat klart, utom arter som till exempel pilfink, som lägger flera kullar under en säsong. Det gör aldrig svartvit flugsnappare och blåmes och bara mycket sällan numera talgoxe.

---

Fråga: Hej, jag har hittills tömt mina holkar, men bestämde mig i fjol att sluta med detta då jag hörde på radion (P1:s nyheter) om en man i England som dog i papegojsjuka, sedan han tömt sina holkar. Detta har jag aldrig hört om i Naturmorgon. Jag förstår förstås att risken är mycket liten, men har ni någon kommentar till detta? 

Gunnar Fernkvist Ludvika

Svar: Ungefär tio personer smittas varje år i Sverige av den bakterie som ger upphov till papegojsjuka. Man antar att smittan överförs från fågelbord och hantering av vilda fåglar så det finns anledning att noga tvätta händerna när man fyllt på vid fågelmatningen. Dödligheten i sjukdomen är i Sverige en procent enligt Smittskyddsinstitutet. Det innebär att ungefär en svensk per decennium dör i denna luftvägssjukdom. Var och en får väl överväga riskerna när det gäller hantering av vilda fåglar, men jag tror att man kommer långt med god handhygien och gummihandskar när man rengör holkarna. Kanske munskydd kan övervägas?

---

Fråga: Jag har en undran sedan många år tillbaka som jag hoppas få svar på. Det gäller vad som sker när ungarna kläckts. Vad gör föräldrarna under natten? Sitter de utanför holken och vaktar? Ligger någon av föräldrarna (eller båda) inne hos ungarna i holken?

Åke Johansson Markaryd

Svar: Hos mesar och flugsnappare är det honan som ruvar och sedan värmer ungarna i holken. Hon stannar alltså inne i holken på natten och värmer dem. Mot slutet av holktiden, när de nästan är flygfärdiga, händer det att de lämnar ungarna i holken som då klarar av att hålla värmen. Hannen övernattar någonstans i närheten, men håller inte i vakt i bemärkelsen att den försvarar sina ungar.

---

Fråga: Hur nära varandra kan man sätta upp småfågelholkar, knipholkar, uggleholkar respektive skrakholkar? Och var kan man köpa de där aluminiumspikarna som ska vara så snälla mot sågbladen?

Marko Marttila

Svar: Det finns egentligen inget som hindrar att du sätter småfågelholkarna ganska tätt. Sätter du upp holkar i trädgården så tätt som med 10-15 meters mellanrum är det troligt att du får olika arter i holkarna om bägge besätts. Men en blåmes kan leva nära en talgoxe, däremot vill blåmesen mota bort en annan blåmes om den uppfattar att den är innanför revirgränsen. Ibland hör man 50 meter som ett lämpligt avstånd mellan holkarna, men man kan alltså ha holkarna tätare om man vill. Det värsta som kan hända är ju att holken blir tom. För knipor och salskrakar kan 100 meter mellan holkarna vara lagom, medan ugglor normalt har stora revir och där kan 500 meter vara ett lagom avstånd mellan holkarna. Men det finns alltid undantag och exempel där kattugglor har häckat tätare än så.

Aluminiumspikar kan köpas på välsorterade byggvaruhus och blir allt vanligare. En fördel är att de inte rostar. 

---

Fråga: Vi har ett skatpar som fått vårkänslor, redan den 10 januari drog de första pinnarna och har fortsatt sen dess. Problemet är att de byggt ca 1 meter över en småfågelholk som alltid är bebodd. Hur blir det för småfåglarna i holken, är det lönt att ha holken kvar? Blir ungarna skatmat?

Berit Rostedt Dalum

Svar: Spännande! Jag tror inte risken är större för småfåglarna än annars. Skator finns nästan överallt i närheten och risken att de blir tagna av en skata är som störst när ungarna har hoppat ut ur holken och ska klara sig i den stora världen. Men då avlägsnar de sig ganska snabbt från holken och därför spelar det mindre roll att skatorna bor på våningen ovanför. Mitt förslag är att du följer äventyret och berättar hur det går.

---

Fråga: Bra program om holkar 30/1. Några så kallade fakta i programmet förvånar mig dock.

1) Att inga stegpinnar eller räfflor för knip- och uggleungar behövs.

I Holkarnas fåglar (1978) skriver Lennart Bolund: "De nykläckta ungarnas tåklor är vassa men fäster inte i hyvlar virke eller på slät board. Häromåret satte man upp holkar åt knipa vid sjöar i Bergslagen. När man sedan rensade holkarna var de fulla av döda ungar. Ingen hade lyckats klättra ut!"

2) Att det inte är särskilt noga hur sparvuggleholkar ser ut påstods i programmet. För några år sedan skrevs en artikel i Vår Fågelvärld om hur viktigt det var att framstycket var av naturbark och att ingångshålet är minst 5 cm långt, sannolikt för att undvika predation från mård.

Mikael Schulin

 Svar: Uppfattningen att man måste ha stegpinnar i uggleholkar och i knipholkar respektive aldrig använda hyvlat virke på holkens insida eftersom ungarna då inte kan ta sig ut bygger enligt min mening på en missuppfattning. Vissa år dör många ungar i områden där temperaturen varit osedvanligt låg eller där det har regnat kraftigt några dygn. Under 2009 dog till exempel en väsentlig andel av halsbandsflugsnapparnas ungar på södra Gotland där Johan Träff har många uppsatta holkar. Sådan massdöd sker regelbundet och beror då på väderfaktorer. Inte på att holkarna saknat stegpinnar eller varit av hyvlat virke. Jag tror man i sådana fall helt enkelt har gjort en felbedömning av varför ungarna legat döda i holken.  Det finns otaliga exempel på mesar som häckar i trasiga lyktstolpar, där materialet är metall eller i djupa starholkar av plywood. Hur tar sig ungarna upp i sådana holkar? Underskatta inte ungarnas förmåga att hoppa, klättra, flaxa upp till hålet. Jag tror dessutom att fåglarnas har en god förmåga att bedöma om häckning är möjlig i det utrymme de väljer.

När det gäller din andra fråga så håller jag med om dina slutsatser och så beskrivs också en god sparvuggleholk i min bok. Påståendet kom i ett inslag från fältet och var inte mitt.

---

Fråga: Har haft två fågelholkar här på Ven. Mes och talgoxe häckade de tvåförsta åren, men efter min rensning av holkarna var det ingen som häckade där längre. Kan det bero det på att jag rensade holkarna? Det fanns dessutom gott om katter i trakten, så en annan tolkning kan vara att fåglar lär sig om faror och sedan flyr undan vidare häckning i de här områdena?

Jan Eriksson                    

Svar: Vi kan i alla fall slå fast att det inte berodde på att du rensade holkarna. Sedan är det svårare att veta vad som var fallet i just ditt exempel.  Men talgoxar och blåmesar håller inte ihop i livslånga äktenskap. Dina mesar kanske häckade i grannholken eller annorstädes? En annan hypotes kan ju vara att katten dödat hyresgästerna eller att de dött av andra orsaker, en mes blir inte mer än några år gammal i snitt. Oavsett hur det förhåller sig med dina mesar så är det en intressant sak om fåglar kan ana fara och dra slutsatser av sin omgivning. I en forskningsstudie har man visat att fåglar med sitt luktsinne(!) kan känna om det har varit mård eller annan fara vid holken när de kommer med mat och därmed bli försiktiga. En annan studie har fört fram hypotesen att flugsnappare som inspekterar en holk kan ta en gammal bobale som intäkt för att det är ett bra revir och därmed välja just den holken trots att bobalen sannolikt innehåller parasiter som kan sätta ned fåglarnas kondition. Den senare studien gjordes på Gotland.

 ---

Fråga: Förra vintern fälldes gamla aspar nedanför mitt hus. Spillkråkorna skrek hjärtskärande. Senare på våren kom kniporna och de flög förtvivlat omkring, i flera veckor, och letade efter sitt gamla boträd, tyvärr förgäves. En god vän fick höra talas om det hela och dagen efter stod vännen härmed en nybyggd knipholk. Vi gick ner till sjön och satte upp den i en al. Kniporna flög dels här uppe men även nyfiket i närheten av nya holken. Men jag tror inte att de häckade i den. Nu undrar jag om de kommer att acceptera holken eller om jag ska flytta den längre upp, närmare gamla boträdet? Det står en högstubbe där.

Ingela vid Glafsfjorden

Svar: Så här svarar Björn Mildh som har stor erfarenhet av knipor: "Det är vanligt att knipor och andra andfåglar (storskrake och salskrake) som häckar i holkar inte flyttar in första sommaren när holken sätts upp. De vill ha lite mer tid på sig att bestämma sig. Först nästa sommar flyttar de in. Det finns naturligtvis undantag. Men som regel tar det ett år. Jag vet inte om du har noterat att kniphonor bruka flyga omkring en viss tid på sommaren, ofta en tid efter att häckande knipor med ungar lämnat holken. Då kan det vissa kvällar vara en väldig trafik. Det verkar alltså vara så att kniporna redan året innan väljer vilken holk de vill häcka i. Det finns därför inget skäl för Ingela att flytta knipholken närmare den gamla boplatsen. Det behövs inte. Med stor sannolikhet kommer kniporna att häcka i hennes knipholk nästa sommar."

---

Fråga: Det är väl viktigt att holkarna är öppningsbara?

Carl Fredrik Spansk

Svar: För fåglarna är det inte av avgörande betydelse. Det blir naturligtvis i praktiken omöjligt att rensa holken om den inte är öppningsbar, men i naturen finns det ju inte heller någon som springer omkring och rensar fåglarnas naturliga boplatser. En icke-öppningsbar holk är bättre än ingen holk, men allra bäst är det om den går att öppna och därmed göra rent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".