Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Lyssnarbilder April 2012

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 10.54
1 av 7
Vitsippor i ring runt en mossbelupen sten. Foto: Göran Persson
2 av 7
Doppingarna dansar för sin partner. Foto: Annika Enberg
3 av 7
"Är du inte klar snart?" undrar den större hackspetten. Foto: Kurt Johansson
4 av 7
Sothönan samlar material till sitt bo. Foto: Marianne Benjaminsson
5 av 7
Lappugglan tittar skeptiskt på fotografen. Foto: Rolf Larsson
6 av 7
Svart huggorm. Foto: Agneta Ekman
7 av 7
Av en slump blev bilden nästan som en oljemålning. Foto: Torbjörn Peters

Mycket händer i naturen om våren. Här hittar du några av de bilder som kommit in till Naturmorgon.

För en tid sedan skrev Torbjörn Peters till redaktionen och berättade om en räv och ett rådjur som såg ut att leka utanför fönstret.


Naturligtvis rusade jag efter kameran men upptäckte snart att batteriet var urladdat. Så småningom tömde jag kamerans minne och såg då att det faktiskt blev en bild. Trots det lilla formatet såg jag att den var synnerligen oskarp och allmänt tråkig. Ett par år senare råkade jag ta upp bilden i fullformat på skärmen och såg då att jag hade en liten pärla i det fördolda. Jag hade gjort 'en Liljeforsare'!
Att den blev 'oljemålningsoskarp' kan förstås bero på flera saker. Som att jag plåtade genom en glasruta eller kanske mer troligt, att kameran pga strömbrist inte orkade fokusera fullt ut. Jag har haft den på bildskärmen rätt länge nu och har inte tröttnat på den än.
Torbjörn Peters
Roslagen

Marianne Benjaminsson besökte Hornborgasjön den 29:e april, och tog bland annat den här bilden på en sothöna. 

Det var intressant att se hur flitiga fåglarna är när de skall till och bilda familj, det var minsann inte allt som blev godkänt av fru Sothöna, när herrn kom släpande med byggmaterial till lilla boet.

Annika Enberg berättar att hon har kunnat se både gråhakedopping och svarthakedopping i Örebro, och skickar också en bild på svarthakornas parningsdans.

Kurt Johansson har haft både gråspett och större hackspett vid fågelmatningen, och ibland uppstår konkurrens.

Och vad vore april utan vitsippor? Bilden kommer från Göran Persson.

Ett annat vårtecken kommer från Agneta Ekman, som fotade en svart huggorm vid Tullgarn på påskdagen. 

Rolf Larsson hörde av sig apropå som tidigare publicerats på vår blogg.

Jag tror att det kan vara samma ställe som jag och en vän besökte den 11 april. Man hade vid något tillfälle sett fyra ugglor där. De brukar hålla till i en gammal kohage för att jaga möss. Vi fick vänta länge och det började skymma. Trodde nog att de inte skulle visa sig. Men rätt som de var satt det två ugglor där. Det är stora o maffiga fåglar, nära en o en halv meters vingspann o närmare 70cm höga. Det hade blivit för mörkt för att fotografera. Jag hade hoppats på att få några bilder. När vi gick tillbaka kl. 21.20 till bilen var det riktigt mörkt. Då upptäckte vi en och senare två ugglor sittande på en elledning. De satt som svarta siluetter mot himlen. Kanske skulle jag försöka med blixt! Efter mycket pillrande med kameran så kunde jag fälla upp blixten. Har inte använt blixt på många år. Gick sakta fram till en av ugglorna och stod snart helt under den. Tog flera bilder sedan var batteriet slut! Jag lyckades efter mycket fumlande i mörkret byta batterier. Du är allt en snäll fågel du som sitter kvar medan jag gör mig klar, sa jag högt till ugglan. Tog nog fem minuter. Efter några fler bilder lämnade vi ugglan i fred o gick till bilen. Så fick jag mina bilder på Lappuggla till slut och jag var och är jättenöjd.
Hälsningar Rolf Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".