Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Skogens vatten - småländska Svanån

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 10.17
1 av 4
Fiskaren Henrik Wennerberg såg en flock späckhuggare nära båten. Foto:Henrik Wennerberg
2 av 4
Biologen Helena Herngren sätter tillbaka de tjockskaliga målarmusslorna i den restaurerade Svärtaån. Foto: Per Tyrén/Sveriges Radio
3 av 4
Skogsägaren Dick Stagemo och vattenbiologen Lennart Henrikson vid Svanån i Småland. Foto: Lena Näslund.
4 av 4
limnolog Margareta Setterberg förklarar de olika insekternas roll i det strömmande vattnet. Foto: Lena Näslund.

En klar sjöspegel, en kvillrande skogsbäck och svämängar. Idag är det svårt att föreställa sig hur våra skogar såg ut före de stora utdikningarna, innan vi tämjde våra vattendrag. I småländska Svanån ska vi titta på vad skogsbruket betyder för djurlivet i våra vatten.

Det handlar om brunifiering, död ved, skyddszoner och dikesrensningens vara eller inte vara. Gäster är biologerna Margareta Setterberg och Lennart Henriksson, skogsägare Dick Stagmo och Mats Blomberg som jobbar på Södra skogsägarna.

Den tjockskaliga målarmusslan ska få finare vatten. Tolv vattendrag i fem län får mer naturliga och steniga bottnar. Får man den fridlysta sötvattensmusslan att trivas så kommer så mycket mera liv på köpet. Biologen Helena Herngren tar först bort alla musslor, och sen när bottnen är fixad sätts de ut igen.

I veckan såg fiskaren Henrik Wennerberg en flock späckhuggare helt nära sin båt utanför Smögen. Och Erland Lettevall på HaV säger att i juli ska man alltid hålla koll, när man är på havet. När makrillen kommer in finns chansen att få se valar.

Programledare Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".