Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 31 januari 2015

Mat med tallbark - en samisk tradition

Publicerat lördag 31 januari 2015 kl 07.55
Långsamma kolhydrater i barkbrödet
(8:23 min)
Greta Huuva har täljt bort tallytterbarken och lyfter nu bort innerbarken som ska torkas, rostas och malas.Foto Thomas Öberg
1 av 2
Greta Huuva har täljt bort tallytterbarken och lyfter nu bort innerbarken som ska torkas, rostas och malas. Foto Thomas Öberg
Greta Huuva och Anders Håkansson. Foto: Thomas Öberg
2 av 2
Greta Huuva och Anders Håkansson. Foto: Thomas Öberg

Man talar om att blanda bark i brödet, som någonting som bara skedde under nödår. Men att använda tallens innerbark i matlagning är en gammal samisk tradition. Och spår av det kunde Thomas Öberg och Lasse Willén se när de för några år sedan vandrade omkring i en tallskog i trakten av Saltoluokta i Lappland.

Thomas Öberg besökte Greta Huuva från Dragnäs utanför Jokkmokk som berättar om hur tallbark har använts i den samiska matlagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".