Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Naturmorgon 25 mars 2017

Rätt tajming avgörande när insekterna vaknar

Publicerat lördag 25 mars 2017 kl 07.30
"De som kommer igång snabbast har ett försprång"
(10 min)
Kjell Antonsson insektsexpert
1 av 2
Kjell Antonsson är insektsexpert på länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Träd där löven inte slagit ut
2 av 2
Många insekter övervintrar innanför barken på gamla träd. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio

Inbyggda kylarsystem skyddar de första insekterna som vaknar från att förfrysa. Det ger dem ett stort försprång.

– Kolla här! Här har vi en gigantisk insekt på upp mot två millimeter, säger insektsexperten Kjell Antonsson skämtsamt och lyfter upp en liten skalbagge från jorden.

Väntan är över. Våren är här. Det är i alla fall vad den stolta talgoxen vill få övertala oss om när vi kliver ut bland ekarna och in bland skuggorna.

Talgoxen är inte ensam med sina vårkänslor.

Om man böjer sig ner vid en solig sluttning, räfsar undan några fjolårslöv och knackar på i insekternas värld så inser man en sak.

Deras kapplöpning mot våren har redan börjat.

– Ja, nu ska man ha lite olika taktik beroende på vilken filur man är. De som kommer igång snabbast har ju fritt spelrum. Men de chansar ju lite också. Om de ger sig iväg för långt och det blir kallt kan de stryka med, säger Kjell Antonsson.  

I början är våren lite grann som en blyg gäst som står och stampar i farstun utan att riktigt våga kliva in.

Vi känner det i vindens andetag. De bär med sig vintern.

Men skulle våren övermannas av kylan igen så är de insekter som hunnit vakna ändå inte chanslösa. En del insekter har nämligen ett inbyggt kylarsystem som gör att de klarar av minusgrader. 

– En del har ju en väldigt stark anpassning till köld och gör av sig med så mycket vatten. Det här med att göra av sig vattnet beror på att vattnet fryser. Och har de en låg vattenkoncentration får de en hög koncentration av ämnen som tål kyla som till exempel glycerol, säger Kjell Antonsson.

Insekterna har olika strategier under våren. Hälften av dem runt 35 000 arter som finns i landet övervintrar som vuxna insekter, så kallade imagoindiver. Det är också de insekterna som vaknar först ur dvalan.

– Ofta rör det sig bland annat om jordlöpare som vaknar. Nyckelpigorna brukar också vara tidigt ute. Totalt finns det 60 olika arter nyckelpigor i Sverige, säger Antonsson.  

Varför har insekterna så bråttom på våren?

– Om man är en insekt så har man väldigt bråttom. För man ska nämligen klara ut allt i livet på bara några veckor, säger Kjell Antonsson.

Men alla insekter övervintrar inte som vuxna individer. En stor del av landets insektsarter börjar på våren istället genomgå en metamorfos.

– Först lägger honan ett ägg. Det är första stadiet. Sedan bildar den en puppa som därefter utvecklas till en larv innan den till sist blir en imago, alltså en vuxen individ.

När börjar våren för de insekter som genomgår en metamorfos? 

– Det sker succesivt under hela sommaren. Men när vi är framme i juni så är de flesta igång. Vi ser ju exempel bland humlor till exempel som kommer igång i juni och då har de ändå övervintrat sedan i november eller december.

Så vintern är väldigt olika lång i insekternas värld?

– Oh, ja. Det är den verkligen, säger Kjell Antonsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".