Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 1 april 2017

Eken är hem åt mer än tusen arter

Publicerat lördag 1 april 2017 kl 06.30
"I Sverige finns kärnan i Europas eklandskap"
(4:46 min)
Ek på avstånd samt närbild på löv
1 av 3
Eken är det lövträd i Sverige som kan bli äldst. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Lav på ekbark
2 av 3
I takt med att eken blir äldre ändras stammens pH-värde och fler lavar kan växa på ytan. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Kjell Antonsson, insektsexpert
3 av 3
Kjell Antonsson på länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio

Eken är mångfaldens träd. Inget annat träd i landet har så många arter knutna till sig som eken.

Godset Bjärka Säby i Östergötland är kärnan i Europas eklandskap. Här finns en stor andel ekar av alla olika åldrar. Den stora andelen ekar gör också att det finns en stor mångfald av många olika arter.

I Sverige växer eken upp till Dalälven. Eken är ett träd som är oerhört viktigt för många olika växter och djur. På barken trivs bland annat många olika lavarter. I takt med att eken blir äldre ändras också ekstammens pH-värde. Det leder i sin tur till att ännu fler ovanliga lavarter trivs. Totalt är mer än tusen arter knutna till just eken.

– Eken är verkligen ett mäktigt träd. Ju större barksprickedjupet är på eken desto fler arter trivs. Det blir ett speciellt klimat inne i sprickorna av barken, säger Kjell Antonsson, insektsexpert på länsstyrelsen i Östergötland.

Även inuti eken finns en stor mångfald av arter. I äldre ekar hjälper bland annat skalbaggsarter till att bryta ned barken inifrån. Den sönderbrutna veden bildar då tillsammans med annat biologiskt material såsom rester från fågelbon och döda insekter mulm. Mulmen blir på så sätt hem och mat åt en stor del insekter.

I inslaget medverkar Kjell Antonsson, biolog på länsstyrelsen i Östergötland.

Reporter är Josefin Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".