Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.

Naturvårdsorganisationerna lämnar samverkan kring nyckelbiotoper

Publicerat onsdag 29 mars 2017 kl 14.16
Naturskyddsföreningen: Vi tycker att det är oerhört olyckligt
(1:02 min)
Foto:Johan Bergendorff/SR
Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen vid kalhygge i Åre. Foto: Johan Bergendorff.

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF avbryter sin samverkan med Skogsstyrelsen kring nyckelbiotoper.

Tidigare i dag berättade vi om intern kritik mot Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Detta efter ett beslut att ta paus i inventeringen av så kallade nyckebiotoper i nordvästra Sverige - där de sista sammanhängande naturskogarna finns i vårt land.

Och nu meddelar Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF att de avbryter sin samverkan med Skogsstyrelsen kring nyckelbiotoper - de sitter i en nyligen startad samverkansgrupp tillsammans med skogsnäring och myndigheter.

- I och med att vi har stor kunskapslucka när det gäller nordvästra Sverige, att vi behöver veta var den skyddsvärda skogen finns för att kunna skydda den, tycker vi att det är oerhört olyckligt att Skogsstyrelsen som ansvarig myndighet har beslutat att sluta att identifiera och registrera de här områdena i nordvästra Sverige, säger Malin Sahlin från Naturskyddsföreningen.

- För vår del har Skogsstyrelsens agerande bidragit till att skapa en djup förtroendeklyfta och det kommer att krävas mycket för att reparera, och det är också därför vi har tagit det här drastiska beslutet.

- Men för att det ska vara meningsfullt för oss att fortsätta samtalet behöver Skogsstyrelsen ändra förutsättningarna och det handlar ju om att framför allt om att vi ska få någon form av förvissning om att inga områden med höga naturvärden, med nyckelbiotoper, kommer att avverkas under den här pausen som Skogsstyrelsen har beslutat om, säger Malin Sahlin.

Skogsstyrelsen har sagt att man tar en paus för att försöka hitta nya arbetssätt för de här skogarna.

Reporter: Jenny Berntson Djurvall.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".