Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 1 april 2017

Flygmyror är ingen art - de är hannar

Publicerat lördag 1 april 2017 kl 08.32
Myrornas framgångsrika strategi
(5:23 min)
När Lisette Lenoir flyttade till sitt hus fanns en myrstack på utsidan - och insidan av hönshuset. Så där ville hon inte ha hönsen för då skulle myrstacken inte kunna vara kvar... Hönsen får bo på ett annat ställe i stället.
1 av 4
När Lisette Lenoir flyttade till sitt hus fanns en myrstack på utsidan - och insidan av hönshuset. Så där ville hon inte ha hönsen för då skulle myrstacken inte kunna vara kvar... Hönsen får bo på ett annat ställe i stället. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Myrforskaren Lisette Lenoir vid en myrstack där kal skogsmyra bor.
2 av 4
Myrforskaren Lisette Lenoir vid en myrstack där kal skogsmyra bor. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
En myrstack som blivit illa åtgången under vintern. Nu måste myrorna lappa och laga.
3 av 4
En myrstack som blivit illa åtgången under vintern. Nu måste myrorna lappa och laga. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Ruben Lindroth Trimble i Röde närstuderade myror en sommar och undrar om de använder saven för att få fäste under fötterna.
4 av 4
Ruben Lindroth Trimble i Röde närstuderade myror en sommar och undrar om de använder saven för att få fäste under fötterna. Foto: Flagstaffotos.com.au/Wikimedia Commons

Flygmyror är ingen särskild art, utan hannar (eller ett fåtal) drottningar. Olika arter kläcks och flyger vid en viss tid.

Forskaren Lisette Lenoir berikar oss med roliga fakta om myror. Fältreporter är Helena Söderlundh.

Det finns 12 000 myrarter i världen och de flesta lever i tropiska skogar. I Norden har vi ca 80 arter.

En enskild myra kan inte leva utan sin stack - men tillsammans är samhället väldigt kunnig och smart, berättar Lisette Lenoir.

Myrorna som man ser på våren är alltid honor. Ja, hela samhället består ju mestadels av honor/arbetare. Hanarna kläcks först senare och de har vingar.

Myror liknar människor på vissa sätt, säger Lisette. Som att de har husdjur. Nere i stacken finns bladlöss som suger växtsaft ur rötter. Myrorna i sin tur äter av deras avföring. Den innehåller massor med socker. Och när bladlössen är gamla och inte "mjölkar" så bra, ja då äter myrorna upp dem.

Myror rör om i jorden med sitt grävade, de äter massor med insekter och smådjur och de sprider växternas frön. Hästmyran kan däremot ställa till det för oss människor eftersom de äter trä. Och de gör inte skillnad på stubbar och timmerhus!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".