Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 29 april 2017

När elden försvann tog granen över i Norra kvill

Publicerat lördag 29 april 2017 kl 07.00
"Spillkråkan skymtar som en siluett mellan träden"
(11 min)
Klibbticka och död ved
1 av 6
Klibbtickan är en av många arter som trivs i miljöer med gott om död ved. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Spillkråka
2 av 6
Spillkråkan är Sveriges största hackspett. Arten har minskat på senare år och är nu nära hotad. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Thorsten Ungsäter
3 av 6
Thorsten Ungsäter är tillsynsman i Norra Kvill och tilltalas av skogens mystik. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Jerry Svensson promenerar genom Norra Kvills nationalpark
4 av 6
Nationalparksförvaltaren Jerry Svensson vandrar genom Norra Kvills nationalpark. Den stundtals kuperade terrängen skyddade skogen från människans hand.
Entréskylt till Norra Kvills nationalpark
5 av 6
Norra Kvills nationalpark etablerades år 1927. Då som nu dominerades området av en äldre urskogsliknande barrskog. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Jerry Svensson
6 av 6
Jerry Svensson är förvaltare i Norra Kvills nationalpark. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio

Den urskogsliknande nationalparken Norra Kvill firar 90 år i år. Den tidigare eldhärjade skogen har nu börjat förändras och granen tar allt större plats.

– För den som gillar död ved har man hamnat på rätt ställe kan man säga. Det här är häftigt. Det här är ju ett eldorado för svampar och andra vedlevande organismer, säger Jerry Svensson som är nationalparkens förvaltare.

Stockarna ligger strödda över marken. I talltopparna högt ovanför oss är några kungsfåglar på upptäcktsfärd. Norra Kvills nationalpark är en urskogsliknande barrskog som i alla tider härjats av eld.

– Vi har god kännedom om brandförloppet i parken. Det har brunnit med ungefär tjugo års mellanrum i skogen. Det har gjort att tallen dominerat här, berättar Jerry Svensson.

För 90 år sedan gick skogsmästaren Daniel Frykman genom Norra Kvill. Han blev så imponerad att han tog initiativ till nationalparken. Nu 90 år senare är mycket sig likt under det gamla krontaket. Men en sak har förändrats. Granen har börjat ta över mer.

– Det blir en förskjutning av arterna som finns här. Men skötselplanen säger att man inte ska elda här i parken. Samtidigt finns det ju utrymme för både granen och tallen i parken, säger Jerry Svensson.

Norra Kvills nationalpark är en svårtillgänglig plats. Den kuperade terrängen gjorde att skogen skyddades från mänsklig påverkan.

– Visserligen har smålänningarna alltid varit sega och inte dragit sig för att jobba. Men det var så otillgängligt att det fanns ju lättare ställen att avverka på, säger Thorsten Ungsäter, nationalparkens tillsynsman.

Den svårtillgängliga vildmarken i Norra Kvill gjorde också att platsen blev föremål för många myter. Än idag kallas gölen i mitten av parken för Trollsjön.

– Jag har inte råkat ut för varken troll eller skogsrån, säger Thorsten Ungsäter skrattande. Men när kolare i gamla tider var i området kan jag förstå att de stötte på det.

Pelarsalar av gamla tallar och de stora mängderna död ved kännetecknar Norra Kvills nationalpark. Trots att det gått mer än hundra år sedan det brann i parken så fortsätter mångfalden av växter och djur att bli större här.

– Jag tror inte att vi på långa vägar har hittat alla arter som finns här, säger Jerry Svensson.

Norra Kvills nationalpark

  • Bildades år 1927
  • Ligger i Vimmerby kommun i Småland
  • Omfattar 114 hektar
  • Domineras av äldre barrskog
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".