Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 15 april 2017

Lagom är bäst för vårens viktiga blomning i havet

Publicerat lördag 15 april kl 07.00
Planktonforskaren: Man förundras över hur vackra former det finns
(9:45 min)
Växtplanktonforskaren Helena Höglander från Stockholms universitet på jakt efter vårblommande alger i Östersjön.
1 av 4
Växtplanktonforskaren Helena Höglander från Stockholms universitet på jakt efter vårblommande alger i Östersjön. Foto: Lena Näslund
En del kiselalger ser ut som "lådor"med under- och överlock.
2 av 4
En del kiselalger ser ut som "lådor"med under- och överlock. Foto: Helena Höglander
Dinoflagellaten Peridiniella catenata finns just nu i Östersjön.
3 av 4
Dinoflagellaten Peridiniella catenata finns just nu i Östersjön. Foto: Helena Höglander
Helena Höglander och provtagningsbåten Limanda.
4 av 4
Helena Höglander och provtagningsbåten Limanda. Foto: Lena Näslund

Ordet algblomning har fått en dålig klang på grund av de allt mer omfattande cyanobakterieblomningarna under sommaren. Just nu pågår vårblomningen i Östersjön och den är livsviktig för hela systemet.

Precis som på land kommer våren allt tidigare i havet.

Lena Näslund har följt med växtplanktonforskaren Helena Höglander från Stockholms universitet ut på ett blåsigt, lite kylslaget hav…

Vi räknar gärna vårtecken på land: bofink, tussilago, lärka och tofsvipa...

Men våren kommer till havet också. Naturmorgons reporter Lena Näslund följde med växtplanktonforskaren Helena Höglander från Stockholms universitet ut på ett blåsigt hav vid Askölaboratoriet i veckan som gick.

- Jag ska ta upp växtplanktonprov för att se vilka alger som finns just den här veckan. Kiselalger har dominerat men nu börjar dinoflagellaterna också komma igång. Vilka arter det är kan man se först när man tittar på dem i mikroskop, säger Helena Höglander.

Hon matar ut en lina med en strut på. Den samlar vatten från 20 meters djup. Och växtplankton, som sedan tas med in på labb. I 20 års tid har man tagit prover här.

Man kan säga att vårblomningen är årets viktigaste händelse i havet. Algerna blir mat som äts av djurplankton och det som inte äts upp faller till botten och blir mat för bottendjuren där. Djurplankton och bottendjur är sedan födobas för fiskarna högre upp i näringskedjan.

Men genom våra utsläpp finns ett överflöd av näring, och även om vårblomningen inte består av giftiga alger kan den bli för kraftig för bottnarnas bästa. Om för mycket alger faller till botten bidrar de till utbredningen av syrefria bottnar.

- Vårblomningen är jätteviktig för alla bottenlevande organismer. Det är deras stora skrovmål, det de har att leva på en stor del av året. Men man vill ha ner lagom mycket material. Får de för mycket blir syresituationen vid bottnarna dålig. De vill ha lagom med mat, säger Helena Höglander.

Som planktonforskare blir det mycket tid vid mikroskopet.

- Det är lätt att förundras över de vackra formerna på algerna. En del har långa utskott på sig för att lättare hålla sig kvar i vattenmassan, en del ser ut som små tunna trådar, eller så kan de se ut som små askar. Kiselalgerna består oftast av två halvor, ett lock som är lite större än bottendelen, säger Helena Höglander.

Reporter: Lena Näslund

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".